• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Mustafa Özcan'dan: İslami Cihad da Hamas’ın İzinde

Mustafa Özcan'dan: İslami Cihad da Hamas’ın İzinde
Arap Ba­ha­rı böl­ge­de­ki bü­tün iliş­ki­le­ri çal­ka­la­dı, ka­rış­tır­dı. Bel­ki de iğ­re­ti du­ran ba­zı iliş­ki­le­ri çöz­dü. Ba­zı­la­rı­nı iyot gi­bi or­ta­da bı­rak­tı.

 Ez­ber­le­ri boz­du. Söz­ge­li­mi,  İra­n’­ın kol­la­rı me­sa­be­sin­de olan ba­zı Sün­ni ör­güt­ler bu saf­ha­da İra­n’­ı ye­ni­den keş­fet­ti­ler. Di­re­niş ek­se­ni ve­ya oda­ğı ye­ri­ne Şi­i oda­ğı ol­du­ğu­nu geç de ol­sa an­la­dı­lar. Bu­nu en er­ken teş­his eden­le­rin ba­şın­da Ha­mas gel­di. İç içe yan­lış iliş­ki­ler kü­me­si Arap Ba­ha­rı ile bir­lik­te pat­la­mış ve or­ta­lı­ğa sa­çıl­mış­tır.

Söz­ge­li­mi Ha­mas ve İs­la­mi Ci­had gi­bi ör­güt­ler ha­cim­le­ri­nin dı­şı­na çı­ka­rak, ta­şa­rak ve di­re­ni­şin ça­pı­nı baş­ka­la­rı­nın yar­dı­mı­na gö­re ayar­la­ya­rak bü­yük bir yan­lı­şa ar­dın­dan da dar­bo­ğa­za düş­tü­ler.  Hal­bu­ki, bu mü­ca­de­le­yi ken­di çap­la­rın­da yü­rü­te­cek­ler, ken­di yağ­la­rıy­la kav­ru­la­cak­lar bu su­ret­le na­mer­de muh­taç ol­ma­ya­cak­lar­dı. Na­mert ih­ti­yaç du­yul­du­ğun­da ka­çı­nıl­maz ola­rak be­del is­te­ye­cek­tir. Kim olur­sa ol­sun dı­şa­rı­ya ba­ğım­lı ha­le gel­mek­ten özen­le ka­çı­na­cak­lar­dı. Ama bu hu­sus­lar­da te­mel yan­lış­lar ya­pıl­mış­tır. Si­ya­si ve as­ke­ri ola­rak çap bü­yü­tül­müş la­kin bu ör­gü­tü sı­kın­tı­lı ve ba­ğım­lı iliş­ki­le­re gö­tür­müş­tür.  Taş­lar­la baş­la­yan mü­ca­de­le dün­ya­nın dik­ka­ti­ni çek­miş ve onun öte­sin­de dün­ya­yı hay­ran­lık ve gıp­ta­ya sevk et­miş­tir. Ar­dın­dan ge­len bı­çak­la­rın ve da­ha ar­dın­dan ge­len si­lah­la­rın ko­nuş­tu­ğu İkin­ci İn­ti­fa­da ve son­ra­sın­da ise ka­za­nım­lar ol­muş ama net­lik kay­be­dil­miş­tir. Si­lah ge­liş­tir­me nok­ta­sın­da hem ma­li hem de tek­no­lo­jik ola­rak Ha­mas İran ve böl­ge­sel ve­kil­le­ri­ne ba­ğım­lı ha­le gel­miş­tir. Ke­za 2006 se­çim­le­ri­ne ka­tıl­mak da ha­ta idi. Bu hu­sus­ta İs­ma­il He­ni­ye­’nin çok açık olan tab­lo­yu oku­ya­ma­ma­sı­na kar­şı­lık rah­met­li Ab­du­la­ziz Ran­ti­si gi­bi­ler va­kı­aya doğ­ru oku­muş­lar ve ge­nel se­çim­le­re ka­tı­lı­mı tas­vip et­me­miş­ler­di. 

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/islami-cihad-da-hamasin-izinde-2228yy.htm

Bu haber toplam 320 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim