• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Mustafa Özcan'dan: Kırım’da Mesnevi Yasağı

Mustafa Özcan'dan: Kırım’da Mesnevi Yasağı
Putin döneminde Kırım ikinci kez Rus işgaline uğramış ve Rusya Federasyonu’na ilhak edilmiştir. Zafer Karatay Bey’in de ifade ettiği gibi, Putin Kırım’a yönelik olarak Çeçenistan politikası uygulamıştır.

Putin döneminde Kırım ikinci kez Rus işgaline uğramış ve Rusya Federasyonu’na ilhak edilmiştir. Zafer Karatay Bey’in de ifade ettiği gibi, Putin Kırım’a yönelik olarak Çeçenistan politikası uygulamıştır. Esasında bu hamle bölgeyi yakından takip edenler için dahi sürpriz olmuştur. Nitekim, Zafer Karatay Bey 21’inci yüzyılın eşiğinde Rusların böyle bir hamle yapmasını doğrusu beklemediğini ifade etmiştir.  Şiddet görmelerine rağmen Kırım Tatarları İsmail Gaspıralı’dan beri  özenle şiddete bulaşmaktan kaçınıyorlar. Barışçı zeminde bir mücadele yürütüyorlar.

Buna rağmen onların tarihi ve aktüel haklarını savunan insan hakları temsilcileri bile saldırılardan paylarını alıyorlar. Bunlardan birisi olan ve Moskova’da Arbat Sokağı’nda yer alan İstanbul Lokantası üzerinde oturan Rus asıllı yaşlı insan hakları aktivisti Lyudmila Alexeyeva onca yaşına bakılmadan Rus ırkçıları tarafından darp edilmiştir. İsmail Gaspıralı’dan Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’na kadar şiddeti bir yöntem olarak reddeden Tatar liderleri şiddet yöntemini İslam prensipleriyle de bağdaştıramıyorlar.

Putin, Miloseviç’in politikalarına yönelmiş bulunuyor. Bilindiği gibi Kosova Savaşı’nın 600’üncü yıldönümünde Miloseviç kanlı ova Kosova denilen yerde bir irredentist (eski toprakları geri alma siyaseti)  nitelikte bir konuşma yapmıştır. O konuşmasında bir milyon kadar Sırp’a şöyle seslenmiştir: ”Kosova Savaşı, Sırp milletinin yenilgisi mi yoksa zaferi mi?” Tarihi yenilgileri zafere dönüştürme iddiası ve sevdası yeni savaşları tetikliyor. Nitekim Miloseviç’in Kosova’da yaptığı bu konuşmadan sonra Balkanlar kan gölüne dönmüş ve 10 yıl süreli savaşlar yaşanmıştır. Bunun sonucunda Miloseviç, yaktığı ateşte dağlanmıştır. Rövanş maçları gibi bir de rövanş savaşlarını icat eden Humeyni ile Miloseviç boşu boşuna milyonları kırdırmışlardır.  Miloseviç Kosova savaşını hezimet değil de bir zafer ilan eden mütalaası doğrultusunda İran tarih belliği de Çaldıran’ı zafer olarak kabul etmektedir. Humeyni de Miloseviç’ten önce 8 yıl boyunca Çaldıran’ın rövanşı için savaşmıştır. 

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/kirimda-mesnevi-yasagi-2195yy.htm

Bu haber toplam 453 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim