• İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

Mustafa Özcan'dan: Salahaddin Eyyübi Hristiyan mıydı?

Mustafa Özcan'dan: Salahaddin Eyyübi Hristiyan mıydı?
Abesle iştigal diye bir deyim var. Nitekim burada da abes ve saçma bir meseleyle karşı karşıya olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Gerçekten de öyle. Salahaddin Eyyübi tarihin sayılı İslam kahramanlarından birisidir.   Nasıl olurda bu çapta kahraman bir Hristiyan olabilir? Öyle ise Hazreti Ömer veya benzeri isimlerden de şüphe etmeli miyiz?  Bazılarının hayal gücü veya muhayyileleri geniş ve dolayısıyla İslam kahramanlarını Hristiyan yapabiliyorlar!  Bu da onların becerisi. Sözgelimi Selefiler Gazali’yi sevmeseler de, karşı cenahta  onu ne Şiiler ne de gayri Müslimler paylaşabiliyor! Keldaniler Gazali’nin Hristiyan olduğunu ileri sürüyorlar. Böylece herhalde kendilerine güven katsayısını artırmak istiyorlar. Gazali’nin bu suallere kabrinden kalkıp cevap verecek hali yok.  Gazali ayrıca döneminde İsmaililik ve Şia’ya karşı mücadelenin farz-ı ayn mertebesine eriştiğini söyleyen ve yazan müelliflerden birisidir. İhsan Eliaçık yanındaymış gibi aslında Gazali’nin Şam ve Kudüs’e gidişini  ‘bu günahlarından çark etmesine, arınmasına, tövbe ve pişmanlık duymasına’ bağlıyor.  Kimi Şiiler de Gazali’nin ölmeden evvel Şiiliğe intisap ettiğini söylerler.  Bu acaba Selefilerin, ‘ Ebu’l Hasan el Eş’ari bizim akidemiz üzerine öldü ve el İbane fi Usuliddiyane kitabı bizim tarzımızda yazılmıştır’ şeklindeki sözlerine mi benziyor? Selefiler de bir dereceye kadar haklılık payı olabilir lakin Gazali’nin ölmeden önce Şii olduğunu söylemek herhalde haysiyet cellatlığı ve en azından itibarsızlaştırma kampanyası ve operasyonudur.

Şiiler Salahaddin Eyyübi’den hiç hazzetmezler, ona hain nazarıyla bakarlar. Galiba onu kendi aynalarında görüyorlar. Bazıları ise ona fikri terör isnat ediyor. Şiilere karşı fikri terör uyguladığını söylüyorlar.  Torba değil ki ağızlarını büzesin! Yalanın da hesabı, nisabı yok. Tartıya mizana gelmiyor! Dr. Abdurrahman Azzam’ın Oxford Üniversitesinde Salahaddin Eyyübi üzerine hazırlamış olduğu doktora tezinde Hristiyanların Salaaddin Eyyübi’ye abayı yaktığını görüyoruz. Bu İslam kahramanını Müslümanlara bırakmak istemiyorlar. Salahaddin Eyyübi’nin vefatından bir asır sonra onunla ilgili çeşitli söylentiler üretiyorlar. Birçok söylenti yayılmaya başlıyor.   1251 tarihinde ise başka bir iddia ortaya atılıyor. Salahaddin Eyyübi gizlice vaftiz olmuş!  Salahaddin Eyübi’nin  kabrinden kalkarak iddiayı tekzip edecek, çürütecek hali yok!  Historia Anglorum adlı eserde ise daha garip hayal ürünü tezler pazarlanıyor. Buna göre, Salahaddin Eyyübi’nin  annesi İngiliz hanımlarından birisi.  Bir başka Hristiyan muhayyilesine göre ise  Salahaddin Eyyübi Paris’te bohem hayatı yaşamış ve Fransız dilberlerine vurulmuş, tutulmuş, gönül eğlendirmiş (http://www.alhayat.com/ OpinionsDetails/490503 ).Yahya Kemal'le mi karıştırdılar acaba?  Aşk yapan bu adam bunca işin arasında nasıl olmuş da cepheye uğramış? Gönül macerası varken cephede işi ne? Buradan Dan Brown’a bir roman konusu çıkabileceği gibi pekala  Salahaddin Eyyübi ile ilgili bu anlatım ile Da Vinci Şifresi arasında benzerlik de kurulabilir !  Bu sizin ferasetinize kalmış bir şey!

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/salahaddin-eyyubi-hristiyan-miydi-1837yy.htm

Bu haber toplam 444 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim