• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Mustafa Özcan'dan:MEZHEP VE ETNİK HATLARDA YENİ SYKES-PİCOT

Mustafa Özcan'dan:MEZHEP VE ETNİK HATLARDA YENİ SYKES-PİCOT
Sır değil Ralph Peters ve benzeri Amerikalı subay veya akademisyenler (!) sürekli olarak Ortadoğu’nun haritalarını değiştiriyorlar.

Gönüllerine göre haritaları yeniden çiziyorlar. Son sıralarda haritalar fiili olarak da aşındı. Ortadoğu haritaları kaygan kumlar gibi sürekli yer değiştiriyor. İsrail’in rahat bir nefes alması için Bernard Lewis gibiler bölgenin haritasının İsrail lehine olmak üzere yeniden çizilmesini temenni ediyorlardı. Alternatif haritalar üretiyorlardı. Irak işgali öncesinde Dick Cheney gibilerinin Bernard Lewis’e akıl fikir danışması boşuna veya beyhude değildir. Onlardan ateş ve vizyon devşiriyorlardı. Bush da kendisine Churchill’i rehber alıyordu. İngiliz ve Fransız iki devlet adamının adını taşıyan anlaşma birçok defa revizyondan geçmiştir. Bu anlaşmanın taraflarından olan Rusya 17 Ekim devrimiyle birlikte Çarlık döneminde yapılan mutabakatı reddederek kendi kabuğuna çekilmiştir. Hatta Kemalistlerle dost olmuştur. Sykes-Picot, birkaç kere revize edilmiş Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla birlikte son şeklini almıştır. Söz konusu mutabakatın üzerinden tam 99 yıl geçmiş ve denildiği gibi IŞİD, Sykes-Picot sınırlarını bir kez daha aşındırmıştır. Sözde hilafet devletiyle birlikte Suriye ve Irak’ta Sykes-Picot sınırları yeniden karılmıştır. Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry genişlemeye dayalı IŞİD’i bölücü bir hareket olarak nitelendirmiştir. Halbuki IŞİD iyi ya da kötü, beğensek de beğenmesek de fiili olarak bölse de hayalinde bölgeyi yeniden birleştirmek ve Müslümanların eski topraklarına kavuşması da var.

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/mezhep-ve-etnik-hatlarda-yeni-sykes-picot-1538yy.htm

Bu haber toplam 466 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim