Mustafa Ruhi Şirin: Modernite, çocukluğu üretir ve dönüştürür

Mustafa Ruhi Şirin: Modernite, çocukluğu üretir ve dönüştürür
Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Buluşmaları’nın üçüncüsü TYB İstanbul’da gerçekleştirildi.

Çocuk Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nin birlikte düzenlediği Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Buluşmaları’nın üçüncüsünde ‘Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Tek Tip Modernleşmenin Estrümanı mıdır?’ sorusu etrafında söyleşi gerçekleşti.

Çocuk Vakfı Başkanı ve Yazar Mustafa Ruhi Şirin’in öncülüğünde hayata geçirilen buluşma TYB İstanbul Şubesi, Sultanahmet Kızlarağası Medresesi’nde düzenlendi. Söyleşide önemli bilgiler veren ve tecrübelerini paylaşan Şirin, “Batı’nın en büyük icadı modernleşmedir. Yeni bir felsefe, yeni bir sosyoloji ve yeni bir yaşama biçimi ortaya koymasıdır. Bu Batılı çocuk modernleşmesinin iki temel öğesi vardır. Biri burjuva ve bilim; diğeri bireyselleşmeye dayalı yeni bir hayat önerisidir” dedi.

Şirin, Kemal İnal’ın Modernizm ve Çocuk isimli eserinde yer alan, “Modern çocukluk düşüncesinin büyük ölçüde mistik günahkâr çocuk anlayışının olumsuzlanması üzerine kurulduğu söylenebilir” sözlerinden hareketle bu düşüncenin dayandığı temel üç önermeye dikkat çekti.

Sonuç olarak Batı kökenli sanal kültürün tek tipleştirici olduğunu belirten Şirin, “Çocuk modernleşmesi, Batı’nın ‘tek uygarlık’ dayatmasıdır. Çocuk sağlığından çocuk yetiştirmeye kadar bir çocuk anlayışına dayanır. Popüler çocuk kültürü beş yılda bir güncellenir. Modernite, çocukluğu üretir ve dönüştürür. Erken yetişkinleşmiş çocuklar üretir. Bu çocuk modernleşmesinin taşıyıcısı Okul Öncesi, Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı’dır” dedi.

Bu haber toplam 2317 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim