• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Mustafa Uçurum: Şiirci Geldi

Mustafa Uçurum: Şiirci Geldi
Şiir, edebiyat, edebiyat gündemi konulu sohbet ederken arkadaşım bir yayınevinin antoloji hazırlığı içinde olduğunu söyledi. Elbette güzel bir haberdi bu.

Çünkü antolojiler şairlerin derli toplu bir arada olduğu, genel anlamda olmasa da iyi şiirlerin okunma ihtimalinin bulunduğu çalışmalar olarak kabul görmekte.

Elbette yayınevinin antoloji çalışmasında yer almak o kadar da kolay değilmiş. Antolojiye girmek için birinci şart yayınevinin hesabına bir miktar para yatırmak. Bu miktar 150-200 lira civarında bir meblağa tekabül ediyor. Kitapta yer alacak her kişiden 200 lira alındığı hesap edilecek olursa klâsik Türk hesabıyla oldukça önemli bir gelir elde edileceği muhakkak.

Şunu da belirtelim. Antolojide yer alan ve 200 lirayı veren herkese kitaptan da hediye (!) edecekmiş yayınevi. Ne lütuf ne lütuf.

Elbette bu yeni bir haber değil. Bu tür antolojilere sık sık rastlıyoruz. Tek amacının gelir elde etmek olduğu açıkça belli olan böyle çalışmaların içinde yer almak sadece hesabına para yatan patron için bir kazançtır. Yoksa, bu antolojiede şiirinin yer alıyor olması kimseyi şair yapmaz.

Benim de bu türden antolojilerin hazırlık aşamalarına şahirlik etmişliğim var. Benden de antoloji için şiir isteyen bir şiirciye bana telif olarak ne kadar vereceğini sorduğumda benim hesaplarına para yatırmam gertektiğini söylemesinin şaşkınlığını üzerimden uzun süre atamamıştım.

Hem şiir vereceğim hem de hesaplarına para yatıracağım. Peki benim bunda kârım ne olacak? Şiirim antolojide yer alacak. Kimlerle birlikte yer alacağım bu antolojide? Parayı veren herkesle. Çünkü bu şiirciler şehirdeki iş yerlerini tek tek gezerek böyle bir çalışma içinde olduklarını ve bu antolojide yer almak isteyenlerin hesap numarasına para yatırıp şiirlerini göndermelerinin yeterli olacağını söyleyerek oluşturuyorlar antolojilerini. Sonra ne çıkıyor ortaya; simitçi , kahveci gazozcu ve şiirci. Şinanay da yavrum hopa şinanay.

Daha sonra sosyal medya hesaplarında boy boy paylaşılıyor bu şiircilerin içi boş ama cüzdanı dolu eserleri (!)

Antolojide yer alanlara gelince. Hepsinde büyük bir özgüven oluşuyor ister istemez. Çünkü bir kitapta yer almak gibi payenin kıyısından köşesinden tutunarak girmiş oluyorlar edebiyat dünyasına.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/mustafa-ucurum/siirci-geldi/haber-214339

Bu haber toplam 349 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim