• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Namazgâhların en ihtişamlısı Kadırga'da

Namazgâhların en ihtişamlısı Kadırga'da
Mahalle kültürünün en azından şekilsel manada hâlâ yaşadığını gözlemleyebileceğimiz semtlerden biri de kuşkusuz Kadırga’dır. Nidayi Sevim yazdı..

İstanbul’umuzun kadim zamandan beri yaşayan semtlerinin sayısı gittikçe azalıyor. Çeşitli sebeplerle şehir kabuk değiştiriyor. Sanayi bölgeleri, iş imkânları şehrin dışına açılmaya başlayınca doğal olarak yerleşim de bu aks etrafında toplanıyor. Eski yerleşim alanları yavaş yavaş terk ediliyor, zamanla yerlerini eğlence ve çöküntü yerleri alıyor. Aksaray, Laleli, kısmen Süleymaniye civarı, Taksim- Talimhane, Tarlabaşı farklılıkları olmakla beraber aynı kaderi, dönüşümü yaşayan semtlerimiz.

Bunun yanında Fatih-Sulukule gibi Beyoğlu-Tophane gibi sosyolojik bir açıklaması olmayan, bilinçli bir strateji doğrultusunda dönüştürülen-dönüştürülmeye çalışılan semtlerimiz de var elbette. Mahalle kültürünün en azından şekilsel manada hâlâ yaşadığını gözlemleyebileceğimiz semtlerden biri de kuşkusuz Kadırga’dır. Laleli tekstil piyasası, Gedik Paşa kunduracıları ve Sultan Ahmet otellerinin gölgesinde kalmış, kendi halinde sessiz, sakin bir semt. Aslında şöhreti pek büyüktür. Fakat sanayinin, ticaretin, alışveriş merkezlerinin kesiştiği yerlere uzaklığından olsa gerek, İstanbullunun pek gözlemleyemediği bir mekân. Elbette bir muhiti, semti bütün detaylarıyla dışarıdan gözlemleyerek yazmak kolay bir iş değildir. Hüner ister. Mesela geçtiğimiz günlerde Osman Akkuşak ağabey, Yenişafak gazetesindeki köşesini Kadırgalılara ayırmıştı. Yaklaşık 20 yılını Kadırga'da geçirmiş olan Osman Akkuşak Ağabey, bu yazısında semt kültürü ve komşuluk ilişkileri ile alakalı önemli bilgiler veriyor.

Biz buradaki birkaç tarihi mekân hakkında bilgi vermekle yetineceğiz.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/namazghlarin-en-ihtisamlisi-kadirga-da-h18864.html

Bu haber toplam 417 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim