• İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Namık Açıkgöz: Lozan Bitti

Namık Açıkgöz: Lozan Bitti
Lozan konusunu öne alalım…

Baştan anlaşalım: Lozan’ın zıddı Sevr değil, Misak-ı Millî’dir. Yani Lozan muhalifi birine “Sevr’i mi istiyorsun?” diye sormayı “abes” kelimesi bile izahtan uzak kalır. Lozan’a muhalif olmak, tıpkı Ali Şükrü bey gibi, Tıpkı Hüseyin Avni bey gibi Misak-ı Millî’ye tarafdar olmak demektir.

Lozan’da “İstedikleri her şeyi verdik.” diyen İsmet Paşa’nın yanlış politikası karşısında bir direnişi simgeleyen Trabzon mebusu Ali Şükrü bey, meclisteki sıkı tartışmalardan sonra 27 Mart 1923 akşamı katledilince, Birinci Meclis’in kapatılma yolları açılmış oldu. Çünkü o meclis Lozan’ı imzalamazdı.

Nitekim Birinci Meclis dağıtıldı. Haziran-Temmuz’a kadar teşekkül ettirilen İkinci Meclis’in ilk işi Lozan’ı imzalamak, ikinci işi Cumhuriyeti ilan etmek oldu.

24 Temmuz 1923 günü kabul edilip 23 Ağustos 1923 günü de TBMM’nin onayladığı Lozan Antlaşması, Misak-ı Millî’ye saplanmış bir hançer olmakla beraber, “boynu bükük millet, bizden adam olmaz, biz bir şey yapamayız, az gelişmişiz, Batı’ya muhtacız, ne varsa Batı’da var” zihniyetinin pompalanmaya başladığı bir devrin başlangıcına da işaret eder.

Evet… Son toprakları Lozan’la kaybettik ama en az toprak kadar önemli olan gururumuzu da Lozan’la yitirdik. Bunu Lozan’ın gizli maddeleri üfürükçülüğüne bağlamayalım lütfen. Gizli madde falan yok ama Lozan’a sindirilmiş bir toplumsal psikoloji var:  Siz mağlupsunuz!...

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/1071/lozan-bitti.html

Bu haber toplam 512 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim