• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Namık Açıkgöz: Yeni şehir anlayışı, 'Millet Bahçeleri' ve çocuk oyunları alanları

Namık Açıkgöz: Yeni şehir anlayışı, 'Millet Bahçeleri' ve çocuk oyunları alanları
Dünyayı bilmiyorum ama dünyada yeni bir şehir anlayışına doğru yol alıyor. Rezidanslar ve benzeri sitelerden oluşan şehirlere doğru gidiyoruz.
Rant zihniyetinin çaldığı sokaklar ve meydanlar geri dönmeye başladı. Reklamlarda gördüğümüz o koca koca sitelerin ortasında “rekreatif alan” adı altında tanzim edilen alanlar, çocukluğumuzun “arsa”sını daha konforlu bir şekilde geri getireceğe benziyor.
 
Yakın zamanda olmazsa orta zamanlarda Türkiye’de şehir anlayışı değişecek. Taşıt yoğunluğunun azalacağı bir şehirde yeşillik alanlar ve meydanlar revaçta olacak. Özellikle “site mahalleleri” ile mahallenin arsaları geri gelecek. Önemli olan şimdiden o mahalle meydanlarını ve rekreasyon alanlarını rahatlama mekanları olarak tasarlamak şart.
 
“Site mahalleleri” zihniyetinin birkaç tık üst seviyesini Sayın Cumhurbaşkanımız “Millet bahçeleri” ile gündeme getirdi.  Aslında bir bahçe kültürü olan Osmanlı medeniyetinin yeni bir zihniyetle tezahürüdür “Millet Bahçeleri”. İlle de New York’taki Central Park örneğini vermek gerekmez. Daha dünün devleti olan ABD’nin parkı, nev-zuhur bir mekândır; onun bin katı bizde idi. Biz “üç çifte kayıkla” Sa’d-âbâd’a giderken ABD henüz kurulmamıştı bile.
 
Her şehirde mutlaka Millet Bahçesi kurulmalı ve bu bahçeler, hem botanik bahçesi, hem yürüyüş alanı, hem oturup bir şeyler yiyip içme alanı, hem de çocuklar için bir oyun alanı olmalı.
 
Evet… Oyun alanı…
 
Odalara kapanıp bilgisayar başında oturmaya mahkûm edilen çocukları sokağa çıkaracak mekânlar olmalı her şehirde.  Çimlendirilmiş alanlar, sert topraklı alanlar, hatta çamurlu alanlar olmalı bu parklarda ve çocuklar buralarda oyunlar oynamalı. Beden gücü ve kabiliyetini ortaya çıkaran tekil oyunlar, grup oyunları ve oyuncaklı oyunlar.
 
Yılın 365 günü çocukların oynayabileceği bir mekan!... Çember ve topaç çevrilebilen, bilye, çizgi, beştaş, aç kapıyı bezirgân başı, yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca, dokuz taş, çivi batırmaca, çırakma, lastik top (Lastik top oynayan kalmadı.), körebe, birdir bir, çelikçomak, aşık oyunu, karambol oyunu, mangala ve envai çeşit otantik çocuk oyunu oynanan mekanlar… Tabii bütün Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim ve Beden Eğitimi Bölümlerinde, bu işe uygun eleman yetiştirilmeli.
Bu haber toplam 578 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim