• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Necmettin Evci: İdlib bütün Suriye'ye barış aşısı olmalıdır

Necmettin Evci: İdlib bütün Suriye'ye barış aşısı olmalıdır
ABD ve İsrail’in meseleyi kangrene çevirmeye dönük provokatif çabalarına rağmen Türkiye’nin sahadaki aktif, ciddi tutumuyla birlikte özellikle Rusya ile sürdürdüğü diplomasi sonuç vermeye başlamıştır.
Canlı yayınlanan Tahran görüşmelerinde Erdoğan’ın ateşkes ve çatışmasızlık önerisi, ilk aşamada tarafların onayını alamadıysa da bütün dünya Suriye için kimin hangi niyetler taşıdığını açıkça gördü. Çok geçmeden Rusya Türkiye’nin önerisini kabul etti. Daha doğrusu kabul etmek zorunda kaldı.
 
Onlar da yaptıkları geniş çaplı kâr zarar muhasebesi sonrasında, savaşın sürmesi halinde pek bir şey kazanamayacaklarını anlamış olmalılar. Daha da önemlisi bu bölgede Türkiye’ye rağmen ve Türkiye’yi karşıya alarak amaca ulaşamayacaklarını gördüler.
 
Türkiye son derece asil, sağlam duruşunun kazanımlarını elde etmeye başlamıştır. Ateşkes ve güvenli bölge oluşturma mutabakatı evvelâ daha fazla kan dökülmesini önlemiştir. Aksi durumda çıkacak insanî trajedilerin önüne geçilmiştir. İdlib halkı rahat bir nefes almıştır. Bu karar bölgede muazzam bir sevinç ve memnuniyetle karşılanmıştır. Esad ve onu hoyratça kullanan güçler, mevzi ve itibar kaybetmiştir. Türkiye itibar ve güven kazanmıştır. Bu anlamda gerçekten barıştan yana olan herkes, her ülke Türkiye’ye müteşekkir olmalıdır. Başta Avrupa müteşekkir olmalıdır.
 
Kuşkusuz bu aşamaya sabırla, inançla, elbette insanî amaçları önceleyen siyasi tutumla gelinmiştir. Bu aşamadan sonra inisiyatif neredeyse bütünüyle Türkiye’nin eline geçmiştir. Baştan beri bütün risk ve külfetleri üslenerek Türkiye’nin elinde tuttuğu inisiyatif aşılamamıştır. Bu inisiyatifle sağlanan güç, sadece bölgede askeri ve istihbarat açısından etkili bir şekilde var olmamızdan değil, Suriye’nin mazlum halkı ile sosyal, kültürel, siyasal bütünlük sağlamamız sayesinde de olmuştur. Son tahlilde sekiz yıldır süren direnişi esasen Suriye halkı ile birlikte Türkiye yürütmüştür. Ve yine esasen emperyalistlerin yakıp yıkarak amaçlarına ulaşamamış olmaları Türkiye engelini aşamamaları sebebiyledir.
Bu haber toplam 639 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim