• İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

Neden kitap fuarlarının sayısı gün geçtikçe artıyor?

Neden kitap fuarlarının sayısı gün geçtikçe artıyor?
"Fuarlar, okurların tüm yayınları tek bir seferde görebildikleri, biraz seyirlik, yazarlarla buluşmalarını sağlayan zevkli bir aktivite olmanın çok ötesinde bir ihtiyaç haline gelmiş durumda." Mehmet Erken yazdı

Kitap fuarlarının gündemimize girişi 80 darbesi sonrasında, 82-83 yıllarında Diyanet Kitap fuarı ve Tüyap’ın açılmasına tekabül eder. İki fuar da görece küçük alanlarda açılmış fakat beklenenin çok ötesinde ilgi görmüş. Bu ilginin bir nedeni, zımnen “suç aleti” olduğu kabul edilen, bu sebeple insanların çekinmeye başladığı kitabın tekrardan kendini göstermesi; hareketli geçen davalar, baskılar sonrasında yazar-yayıncı-kitap-okur’un bir araya gelmesini sağlaması, hatta insanların topluca bir araya gelmelerini sağlaması. Bu iki fuar da, zaman içinde gelişerek markalaştılar.

Bu fuarların kendi tarihleri, ciddi bir araştırma konusu. Fakat fuarların yayıncılar için gördüğü bir işlev var ki, son yıllarda artan fuar sayısını buna bağlıyorum; kitap satış noktasına ihtiyaç duyulması ve fuarların bu ihtiyaca cevap vermesi.

Bu ne demek? Şöyle izah edeyim. Dağıtımın her daim problem olduğu yayın dünyasında, kitabın okura ulaşması da hep “çözülmesi gereken şeyler” arasında başı çekmiştir. 80 darbesi sonrasında, azalan kitap sayısı, kitapçı sayısı, yayıncı sayısı da buna eklenince, “tüm yayıncıları bir araya getiren, kitapların satıldığı fuar” okura da yayıncıya da can suyu vermiştir. Bu dönemde, yani darbenin sonrasından, neredeyse 2000’li yıllara kadar fuarların, tüm teknik imkansızlıklara rağmen rağbet görmesi, dağıtım ağlarının zayıflığı ve kitapçı sayısındaki nisbi azalma ile ilişkilidir.

Zincir kitapçıların ve internet kitapçılığının hayatımıza girdiği 2000’li yıllara kadar fuarlar yıldan yıla gelişmiş, farklı şehirlerde de açılmaya başlamış ve yayınevlerinin kitabı okura ulaştırmaları noktasında iyiden iyiye kendisine yer edinmiştir. Bu yeni aktörlerin sahnede yavaş yavaş yer elde etmesi yani pastada yer edinecek aktörlerin artmasının, artan yayın sayısı ile tolare edildiğini ve bu nedenle fuarların işlevlerini sürdürdüğünü düşünüyorum.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/polemik/26720/neden-kitap-fuarlarinin-sayisi-gun-gectikce-artiyor

Bu haber toplam 725 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim