• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Nedret Ersanel'den: Majesteleri İran’ı kutsarken…

Nedret Ersanel'den: Majesteleri İran’ı kutsarken…
ABD, Suriye için Suudi Arabistan'a karşı hem İran hem Yemen kartını açıyor.. Rusya'ya da hem İran hem Ukrayna havuç-sopasını gösteriyor…

Sayfalarca anlatılamayan açmazın kaba tarifi budur.

Eğer bu basınç Washington-Moskova arasında bir uzlaşı ile boşaltılmaz ise, hayli önceden bu köşede çizdiğimiz Ukrayna-Hazar-Kazakistan hattının göbeğinde, yani Karadeniz'de Türkiye'nin başına iş çıkartacak.

Tahran'ın Batı/ABD ile yakınlaşması yüzünden İsrail/lobi-Washington ilişkilerindeki kavga-gürültü daha büyüyecek ve 2016 seçimleri aşılana kadar da sürecek. (200 generalin Amerikan parlamentosuna verdiği 'muhtıra' odur!)

Ancak bu veya benzeri gelişmeler İran'ın küresel müesses nizamdan izinli “sisteme” dönüşüne engel olamayacak.

Kâfi kanıt İngiltere'nin İran'ı kutsamasıdır...

 

MAJESTELERİNİN TAHRAN BÜYÜKELÇİLİĞİNDE BİR HİNTLİ?

 

Batı ülkelerinin akın akın İran'a gidişini artık çıplak gözle izleyebiliyoruz. Dört başat Avrupa ülkesi: Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere'nin Tahran takvimleri durumu izah ediyor; Paris ve Roma çoktan Tahran ziyaretlerini tamamladılar. Almanya Ekim'de İran'a ayak basacak. 'Büyük Britanya'nın İran'daki büyükelçiliği ise bizzat Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın ziyaretiyle sadece birkaç gün önce açıldı.

 

Londra'nın her Ortadoğu ülkesi ile ilişkisi ayrı bir tarih oluşturuyor ve hepsiyle “iyi-kötü günleri” oldu. İran-İngiltere ilişkileri de böyle. Ve teslim etmek gerekiyor ki İngiltere, İran hakkında herkesten daha bilge ve bilgili! Öyle ki, ABD'nin İran politikalarının çerçevesini belirlediğini çekinmeden yazabilirim. Bu tespitin anlamı şu; İran ve ABD'nin hem birbirleriyle hem bölgeyle ilişkilerini anlamanın, 'yaşanacakları' öngörmenin bir yolu da İngiltere'yi çözümlemek, adımlarını işaretlemek.

 

Örneğin… P5+1 ile İran müzakerelerinde kavgası en çok yapılan, İsrail gibi pek çok ülke tarafından takip edilen konulardan biri, ekonomik yaptırımların ne zaman kaldırılacağıydı. Bakan Hammond dedi ki, “önümüzdeki Mart kaldırılabilir/hafifletilebilir”. Bu bilgiyi de dünyaya 'Amerika'nın Sesi' servis etti. ('Top British Diplomat: Iran Sanctions May be Eased', 24/08, VOA.) Eğer yaptırımlar kalkacaksa, yatırımlar patlayacak, rekabet ezici olacak demektir. Aylar, hatta haftalar içinde “İran pazarına hücum” başka bir evreye geçecektir.

 

İlginç bir nokta da şu; bizim matbuat İngiltere'nin İran büyükelçiliğinin açılmasına hayli yer verdi ama başında kimin olacağını hiç görmedi. Hindistan asıllı bir diplomat, Ajay Sharma oturacak bu koltukta. İlginç değil mi? Britanya'nın İran pozisyonunu hangi rotaya bakarak oluşturacağına ipucu sayalım mı?

Devamı için: http://www.yenisafak.com/yazarlar/nedretersanel/majesteleri-irani-kutsarken-2019937

Bu haber toplam 687 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim