• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Nedret Ersanel'den: Ortadoğu’da gizli petrol görüşmeleri

Nedret Ersanel'den: Ortadoğu’da gizli petrol görüşmeleri
‘Bu bir Müslüman ihanetidir! Petrol fiyatlarının düşüşü, sadece ekonomik bir konu değil, daha çok bazı devletlerin politik entrika ve planlarının sonucudur…”

‘Bu bir Müslüman ihanetidir! Petrol fiyatlarının düşüşü, sadece ekonomik bir konu değil, daha çok bazı devletlerin politik entrika ve planlarının sonucudur…” 

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani’nin kılıç keskinliğindeki bu sözleri-isim zikretmese bile-alenen Suudi Arabistan’ı kesiyor. (‘Iranian President Views Falling of Oil Prices As A Plot against Regional People, Muslims’, 10/12, Fars News.) 

Tahran petrol gelirlerine hayli sırt dayamış bir başkent ama ‘petro-politik tuzak’ için üstüne yuvarlanan boş petrol varillerinin çıkardığı sesler ile gerçek hasar arasındaki farkı bilmek lazım.

Rusya ve İran’a diz çökertmek için ABD ve Suudi Arabistan tarafından kurgulanan petrol fiyatlarındaki düşüş, İran ekonomisine ne kadar darbe vuruyor olabilir?..

RUSYA VE İRAN, OBAMA’YA NEDEN KIZMIYOR?

Ukrayna-ekonomik yaptırımlar-petrol fiyatlarındaki dramatik düşüş, ABD’nin Rusya’ya ‘saldırısının” açık delilleri. Moskova bunlar içinde en çok Ukrayna ve NATO’nun arka bahçesindeki ilerleyişine karşı reaksiyon gösteriyor. Bunu, nükleer silah söylemleri, tatbikatları, Baltık’ta ve Amerika’nın güney sınırlarına kadar yaklaşan stratejik bombardıman uçakları ile de gösteriyor. Ekonomik yaptırımları da Avrupa platformlarında yeriyor. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün üzerine ABD’yi hedef alarak gitmiyor. Hayli sakin, işbirliğine açık ve esnek karşılıyor. 

Aynı durum İran için de geçerli. Tahran, Suudi Arabistan’ı hedef alıyor ama ABD’yi sıklıkla pas geçiyor. Ruhani, Riyad’la ilişkiler konusunda oldukça istekli, bunu göstermiş, denemiş bir Cumhurbaşkanı. Nükleer müzakereleri uzatma kararına giden süreçte iki ülke arasında yüksek düzeyli temaslar da oldu. Buna rağmen o da hanedanın İran’ı hedef aldığını düşünüyor.

Devamı için: http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/nedretersanel/ortadoguda-gizli-petrol-gorusmeleri-2006530

Bu haber toplam 694 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim