• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Niçin Hikaye Yazıyorlar? İşte 14 Meşhur Hikâye Yazarının Cevabı

Niçin Hikaye Yazıyorlar? İşte 14 Meşhur Hikâye Yazarının Cevabı
Öykü veya hikâye, adı onunla özdeşleşmiş yazarlarda neye karşılık gelir? Mesela Mustafa Kutlu veya Cemal Şakar kendini şiirle değil de, neden hikâye ile ifade etmiş?

Eserlerini severek okuduğumuz 14 hikâye yazarının bu soruya verdikleri cevapları sizin için derledik.

Türk edebiyatı tarihinde aynı anda deneme, roman, şiir ve hikâye türlerinde eserler veren isimler çok olmakla birlikte; kendisini özellikle hikâye ile ifade etmeyi tercih eden ve adı bu türle özdeşleşen isimler var. Sait Faik, Refik Halit Karay, Bilge Karasu, Oğuz Atay ve günümüze doğru gelirsek Mustafa Kutlu bunun en güzel örneklerinden. Bu yazarlar neden özellikle bu türü tercih ediyorlar ve hikâye onlarda neye karşılık geliyor? Hikâye kitaplarını yoldaş edinmiş pek çok okurun aklına takılan, merakımıza konu olan bir sorudur bu.
 
Hece dergisinin Türk Öykücülüğü Özel Sayısı (sayı: 4, Ekim-Kasım 2000) bu merakı gidermek için biçilmiş kaftan. Her ne kadar 18 yıl öncesinden olsa da, soruşturmaya katılan yazarların verdiği cevaplar; Türk öykücülüğünün tarihi serüvenini, iç ve dış dinamiklerini, edebi bir tür olarak imkân ve sınırlarını masaya yatırdığı gibi, 20’den fazla usta hikâyecinin kendi serüvenlerinden de haberdar ediyor bizleri. Eserlerini severek okuduğumuz bu isimler neden özellikle hikâye yazdıklarını, bu edebi türün onlarda neye karşılık geldiğini sarih bir şekilde anlatmışlar.
 
Bunlardan 14 tanesini sizin için derledik. 
Bu haber toplam 1538 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim