• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Nihat Ali Özcan: Kitabın ortasından Fırat’ın doğusu

Nihat Ali Özcan: Kitabın ortasından Fırat’ın doğusu
ABD Genelkurmay Başkanı General Danford birkaç gün önce verdiği bir mülakatta, ülkesinin Fırat’ın doğusundaki hedefleri sıraladı.

DAEŞ’i yenmek, istikrar ve ABD dış politikasının uygulanmasına yardımcı olmak. Kastettiği “dış politik hedeflerin” ne olduğu muğlak bir ifade olarak kaldı. Ancak, bugüne kadar yapılan resmi açıklamalarla birlikte ele alındığında, bu hedefin, İran’ın Suriye’den çıkartılması ve yalnızlaştırılması olduğu artık bir sır değil.

Aynı mülakatta Danford, söz konusu politik amaçların gerçekleştirilebilmesi için ülkesinin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olarak tanımlanan PKK/PYD’den 35 ila 40 bin kişiyi eğitip, donatacaklarını belirtti. Bugüne kadar 8 bin kişinin eğitilip donatıldığını da ekledi.
 
Generale göre, bu eğitimli/silahlı grup sayesinde hem DAEŞ’in geri dönüşü engellenecek hem de Fırat’ın doğusuna istikrar gelecek. Bu sayede İran’ın, Irak üzerinden Suriye ile bağı kesilmiş olacak.   
 
Generalin açıklamaları sadece silahlı bir grup oluşturulmasını içeriyor gibi görünse de aslında bu Fırat’ın doğusunda inşa edilecek siyasi mimarinin sadece bir parçası. Bölgeye ve Suriye’ye dair muhtemel gelişmeleri öngörebilmenin yolu, generalin de sık sık başvurduğu kitabın ilgili bölümüne yakından bakmaktan geçiyor. (İlgilisine: The U.S. Army-Marine Corps Counterinsurgency Field Manual, 2007)
 
Suriye örneğinde olduğu gibi, eğer bir meşru otorite, iç savaş/ayaklanma, vb. nedenlerden dolayı ülkenin tamamında ya da bir bölgesinde egemenliği/kontrolü kaybetmişse, yeni bir yönetim inşasında izlenecek yol ve yapılacak ilk iş, politik niyetleri taşıyacak bir oluşumun ilanıdır. Ardından, bölgede yeni kuralları/yasaları uygulayacak, güvenliği tesis edecek, “silahlı” bir grup kurulması gerekmektedir. İç içe geçmiş bu süreçlerin nihai amacı, Fırat’ın doğusunda olduğu gibi, halkın gözünde yeni yönetimin meşruiyetini tahkim etmek ve politik bir düzen/hükümet kurmaktır. 
 
Nitekim ABD ordusu, Washington’un siyasi direktifleri çerçevesinde Fırat’ın doğusunda bir yandan yeni siyasal düzen kurarken, bir yandan da eski otoritenin geri gelmesini engelleyecek, güvenliği tesis edecek silahlı unsurları eğitip, donatmaktadır.

Devamı: http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/nihat-ali-ozcan/kitabin-ortasindan-firat-in-dogusu-2794898/?utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 426 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim