• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Nijerya'da Ramazan âlimlerin rehberliğinde geçer

Nijerya'da Ramazan âlimlerin rehberliğinde geçer
Nijerya’da Ramazan'ı idrak etmek muhteşem bir deneyimdir. Allah’a bir Ramazan'a daha bizi ulaştırdığı için şükrediyorum. Abdullahi Abubakar Kaka yazdı.

Ramazan, Nijerya’daki müslüman topluluklar için hayranlık uyandıran bir dönemdir. Burada, ayın gözlenmesinden teravih namazına, camilerdeki vaazlar ve iftarlara kadar Ramazan ayı boyunca yapılması adet olan şeyleri ve ibadetleri anlatarak, Afrika’nın ekonomik açıdan en büyük ülkesi olan Nijerya’da Ramazan'ı tanıtmaya çalışacağım.

Şaban ayının 29'unda her Nijeryalı müslüman, Sokoto Emiri’nin (Nijeryalı müslümanların emiridir) sarayından yapılacak olan ay gözleminin ilan edilmesini bekler. Bu gözlem Peygamberimizin (s.a.s) öğretisine uygun olarak yapılmaktadır. Hadiste nakledildiği üzere Peygamberimiz (s.a.s.) “Hilali görerek oruca başlayın, yine diğer hilali görerek orucu bitirin. Eğer hilal ile aranıza bulut girmişse Ramazan’ı otuza tamamlayın. Ramazan ayını karşılamak için bir iki gün önce oruca başlamayın.” buyurmuştur. Bu nedenle, Maliki mezhebi görüşlerinin yaygın kabul gördüğü Nijerya’da oruç ancak ramazan hilalinin görülmesi ve duyurulmasıyla başlar. Bayram gününün ilanı da aynı şekilde olur.

Âlimler Ramazan'ın her günü camilerde ders verir

Oruç, Nijerya’da çeşitli etkinlikler ve âlimlerin ülkenin kuzeyinden (müslüman çoğunluk bu tarafta yaşar) güneyine doğru giderek verdiği dini derslerle farklı bir atmosferde yaşanır.

Ramazan’ın başlangıcından bir kaç gün önce ülkenin her yerindeki camilerde tanınmış âlimler tarafından verilen ramazan dersleri başlar. Bu dersler, Kur'an kıraati ve tefsirinden oluşur ve ikindi namazından akşam namazına kadar erkek cemaat için yapılır. Ayrıca, Ramazan'ın başlamasıyla kadınlar için de öğlen namazı öncesi ayrı bir ders konulur. Ramazan, âlimler için çok yoğun bir dönem olur, mesela merhum Şeyh Jafer Adam, Kano Eyaleti’nden Maiduguri Borno Eyaleti’ne kadar Ramazan boyunca 650 kilometrenin üstünde yol giderek ders vermekte ve Indimi Camii'ndeki Sünni cemaate önderlik etmekteydi. Sabah ve akşam dersleri haricinde teravih namazlarını da kıldırmaktaydı. Teravih namazları ikişer rekattan toplam 10 rekat ve 3 rekat da vitir olarak kılınıyordu. Ramazan’ın son 10 günü ayrıca teheccüd namazlarını da kendisi kıldırmaktaydı.

İftarda, insanlar ezanın okunmasıyla birlikte hemen hurma, su ya da bazen geleneksel bir içecek olan Zobo ve Tarçın içeceği ile oruçlarını açarlar. Sonrasında hemen akşam namazını kılıp çeşitli yiyeceklerle iftarlarını yaparlar. Genellikle iftar yemeği koko yada Kunu denilen lapa ve fasülyeden yapılan akra/kosaiden oluşur.

Diğer zaman dilimlerinin aksine, Nijerya’da akşamla yatsı arasında 40 dakika kadar bir süre vardır. Bu nedenle iftardan hemen sonra insanlar yatsı ve teravihi kılmak üzere tekrar camiye dönerler. Bu döngü Ramazan boyunca tekrar eder.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=21022

Bu haber toplam 973 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim