• İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C

Nurettin Taşkesen: Kütüphaneler ve Kitaplar

Nurettin Taşkesen: Kütüphaneler ve Kitaplar
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türkiye'nin en büyük kütüphanesinin açılmasını sadece gösterişten ibaret sayanların yanılgısı, hem günümüzü hem de tarihi gerçekleri bilmemelerinden kaynaklanıyor.

İçinde bulunan 4 milyon basılı, 120 milyon elektronik yayın, 550 bin e-kitap ve nadir eserle okuyucularına 24 saat hizmet verebilecek olan Millet Kütüphanesi, kültür ve medeniyetimizin temel taşı olan kitabı ve bilgiyi yeniden Türkiye'nin gündemine taşıdı.

Ülkemiz; Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İsam Kütüphanesi ve Milli Kütüphane'den sonra okuyucu ve araştırmacılara kolaylık ve imkân sağlayan büyük ve çok kıymetli bir kütüphaneye daha kavuştu. Elbette sadece kütüphanelerin büyüklüğü ve içindeki kitapların çokluğu ile övünmek yeterli değildir. Önemli olan o kitaplardan istifade edecek olanların sayısı ve niteliğidir. Özellikle gençlerimizin, kütüphanelerde bir araya getirilen bu kültür birikiminden ve tarihi mirasımızdan yeterince faydalanmasını sağlamak zorundayız. Aksi halde raflarda tozlanan kitapların çokluğuyla övünmekten bir adım bile ileri gidemeyiz.

İlk insan ve ilk peygamber Hz. Adem'e (a.s.) indirilen 10 suhuf ile başlayan kitap serüveni, günümüzde milyonlarla ifade edilen dev kütüphanelerin kurulmasına kadar gelmiştir. İslam Tarihi'nde kütüphanelerin yerini ve önemini ifade etmeden önce, zamanımızda dünyanın en büyük on kütüphanesinden bahsetmek istiyorum.

  1. Dünyanın en büyük kütüphanesi 164 milyon eserle ABD Kongre Kütüphanesi olarak kabul ediliyor. 1800 yılında Washington'da kurulan kütüphanede 38 milyon kitap, 70 milyon el yazması olduğu belirtiliyor.
  2. Dünyanın ikinci büyük kütüphanesi ise, 150 milyon eserle, Londra'da bulunan İngiliz Kütüphanesi olduğu biliniyor.
  3. Kanada Milli Kütüphanesi, arşiv belgeleri ve kitapların bulunduğu 54 milyon eserle üçüncü sırada yer alıyor.
  4. New York Halk Kütüphanesi, 50 milyon esere ev sahipliği yapıyor.
  5. Moskova'daki Rusya Milli Kütüphanesinde ise, 43 milyon eser bulunuyor.
  6. Başkent Tokyo'daki Japonya Milli Meclis Kütüphanesinde 41 milyon eser var.
  7. Fransa Milli Kütüphanesi ise Paris'te yer alıyor ve 40 milyon eser bulunuyor.
  8. St. Petersburg'da bulunan Rusya Devlet Kütüphanesinde ise 36 milyon eser olduğu biliniyor.
  9. Pekin'de yer alan Çin Milli Kütüphanesinde, farklı 115 dilde 35 milyon eserin bulunduğu ifade ediliyor.
  10. Başkent Madrit'teki İspanya Milli Kütüphanesinde ise, içinde çok kıymetli el yazmalarının da bulunduğu 33 milyon eser yer alıyor.

***

Aslına bakarsanız kültür ve medeniyet birikiminde bu ülkelerden hiç de geri olmayan Türkiye'de, niçin böyle büyük ve kadim bir kütüphane olmayışının sebepleri üzerinde düşünmek gerekiyor. Fakat inancını ve tarihi mirasını reddeden ve kendini yüz yıllık bir geçmişin içinde hapsetmeye çalışan ülkemizin, bugünkü durumuna bile şükretmek gerekiyor.

Sadece biz değil, İki milyarlık İslam Âleminde de böyle büyük bir kütüphane olmaması, Müslümanların yitik malı olan ilim ve kitabı gerçekten kaybettiğinin en bariz göstergesidir. Asırlarca dünyaya ilim ve medeniyeti tanıtanlar, nasıl oldu da kütüphaneden bu kadar uzaklaşabildi? Devlet ve medeniyetleri yıkıldığı için mi ilim ve kitaptan uzaklaştılar, yoksa ilim ve kitaptan uzaklaştıkları için mi devletleri yıkıldı?

Şimdi öncelikle, M.Ö. 3. Yüzyılda kurulan, ilim ve araştırma merkezi gibi çalışan, dünyanın ilk kütüphanesi olan, İskenderiye Kütüphanesi'nden bahsedelim. Burada o günün tekniklerine göre papirüs rulolara yazılmış 900 bin kitap bulunuyordu. İlmi yönden değerli kitapların araştırılıp bulunması ve kopya edilerek çoğaltılması için özel ekipler çalışıyordu. Fakat Sezar'ın İskenderiye kuşatması sırasında tahrip olan eşsiz kütüphanenin, M.S. 3. veya 4. asırda bağnaz Hıristiyanlar tarafından yakılıp yok edildiği söylenmektedir.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/kutuphaneler-ve-kitaplar-makale-44915

Bu haber toplam 325 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim