• İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Nurettin Topçu vefatının 40. yılında anılıyor

Nurettin Topçu vefatının 40. yılında anılıyor
Nurettin Topçu vefatının 40. yılında, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Sosyal Düşünce Akademisi'nin katkılaryla düzenlenen toplantıda anıldı.

Yenikapı Mevlevihanesi /Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nde gerçekleşen açılışta konuşan TYB Kurucu Başkanı Mehmet Doğan,  yaptığı açıklamada, Nurettin Topçu'nun düşünce dünyamız için önemine işaret ederek, kesinlikle hatırlatılması gerektiğini vurguladı.

Uzun süren çalışmaların sonucunda bilgi şöleninin ortaya çıkmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Doğan, "Üç gün içinde Topçu'nun neredeyse her yönü, fikirleri, maarifçiliği, muallimliği, dergisi, tesirleri, onun farklı fikirleri üzerinde yapılan tartışmalar hakkında bildiriler var" dedi.

Bilgi Şölenindeki konuşmaların program sonrasında kitaplaştırılacağını söyleyen Doğan, Nurettin Topçu'nun vefatından sonra unutulduğunu, kitaplarının on yıl kadar bir süre basılmadığını hatırlatarak "Topçu'ya yönelik artan ilginin bir entelektüel ilgi olduğunu söyleyebiliriz, geniş halk kitlelerine yayılan bir ilgi değil" ifadelerini kullandı.

"Muhalif bir derviş, dertli bir aydın"

Açılışta konuşan TYB Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç, Nurettin Topçu'nun kendisindeki karşılığı,"Aklıma bir muhalif derviş kimliği, aslında dertli bir aydın kimliği geliyor. Bireysel oluşumları toplumsal geleceğe yatırım olarak düşünen bir mütefekkir, dini ve medeniyeti daha çok bu dünya nizamı için, bireysel yetişmeyi de ahiret için tasavvur eden bir Müslüman, dünya ve ahiret muvazenesini sağlamaya, ilmiyle amil olmaya çalışan bir ilim adamı, batıyla doğuyu karşılaştırmak, batıyla doğu arasına sıkışmış toplumun dertlerine çare aramak Topçu vasıtasıyla benim zihnime geliyor"cümleleriyle anlattı.

İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Nurettin Topçu'nun bir millete şeref vermeye yeten isimlerin önde gelenlerinden olduğunu belirterek, "Nurettin Topçu'nun fikirleri, düşüncesi, yazdıkları, söyledikleri, hayatı, yaşantısı bugün hala pırıl pırıl gençlere, yeni nesillere ve bizlere ışık tutacak bir hazine. Umuyoruz ki bu toplantı, kırk yıl sonra bir vefa olmanın, kayıtlara geçecek bir anma programı olmanın ötesinde onu anlamamıza ışık tutacak bir rehber olsun"açıklamasında bulundu.

Programa katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili ise, Nurettin Topçu'nun "Muallim tüccar değildir" sözünü vurgulayarak, medeniyet yapacak muallimler yetiştirmeye olan ihtiyacı hatırlattı.

 Bilgi Şöleni pazar günü sona erecek

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Prof. Dr. Recep Şentürk, Dr. Mehmet Sılay ve Prof. Dr. Sami Güçlü'nün de konuşma yaptığı açılış programına, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu gönderdiği mesajda, Nurettin Topçu'nun 'Türk düşünce hayatına eşsiz bir değer olarak ismini yazdırdığını hatırlatarak, "Bizlerin hayatlarına ışık tutmuş gurur vesilemiz olan bu fikir adamını, yine onun düşünce dünyasını anlayarak ve aktararak yaşatmalıyız" temennisinde bulundu.

Açılışın ardından Nurettin Topçu'nun Topkapı Kozlu Mezarlığındaki kabri ziyaret edildi.

"Kırk Yıl Sonra Nurettin Topçu Bilgi Şöleni", Cumartesi ve Pazar günü TYB İstanbul şubesinin Sultanahmet'teki İstanbul Kültür Merkezi'nde, 'Nurettin Topçu'nun Düşünce Hayatı, Eğitim ve Ahlak Felsefesi, Eğitim- Öğretmen, Din ve Tasavvuf Anlayışı, Edebiyatı ve Sanatı'nı ele alan oturumlarla devam edecek.

AA

Bu haber toplam 1696 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim