• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Ocak 2020 dergilerine genel bir bakış-4

Ocak 2020 dergilerine genel bir bakış-4
Biyografi mi biyografik roman mı?

Türk Edebiyatı dergisini çok değerli buluyorum. Özellikle kaynak eser niteliğindeki yazıları ile arşivlenmeyi hak eden bir içeriğe sahip olan dergi 2020 yılına 555. sayısı ile giriş yaptı.

Dergiden paylaşacağım ilkyazı Mahmut Babacan’a ait. Biyografi mi Biyografik Roman mı? diyerek biyografik romanı işliyor yazısında, elbette örnekler eşliğinde.

“Türk edebiyatında biyografik roman türünde asıl ilk örnek, Hasan Ali Yücel’in (1897-1963) yazdığı Goethe: Bir Dehanın Romanı ( 1932) başlığını taşır. Romanın ön sözünde Yücel, bu romanın bir hayranlık duygusundan doğduğunu açıklar. Goethe’ye ve onun düşüncelerine olan hayranlığı Yücel’e bu romanı yazdırmış olmalıdır.”

“Oğuz Atay (1934-1977) Bir Bilim Adamının Romanı- Mustafa İnan (1975), Türkiye’de bu roman türünün en iyi örneklerindendir. Atay, romanda İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden hocası olan Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayat hikâyesini roman tekniğinin imkânlarını kullanarak anlatır. Aynı zamanda Mustafa İnan’ın şahsında bir dönemin idealist kuşağının hayatını yansıtır.”

“Biyografik roman türünün günümüz Türk edebiyatındaki önemli yazarları arasında Hıfzı Topuz, Ayşe Kulin, Attila İlhan, Sadık Yalsızuçanlar, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Sinan Yağmur gibi isimler sayılabilir. Ayrıca Beşir Ayvazoğlu’nun Ömrüm Benim Bir Ateşti Ahmet Haşim’in Hayatı, Sanatı, Estetiği, Dramı (2006) ve Tarık Buğra- Güneş Rengi Bir Yığın Yaprak (2004), roman anlatımına yakın biyografik eserlerdir.”

“Tanımında da yer verdiğimiz gibi biyografi gerçek bir hayatın tezahürüdür. İlk örnek biyografilerin başlıca özelliği olan öğretici, yol gösterici ve ahlaki olma kaygısı gibi durumlar biyografilerde gerçekliğin önüne geçmektedir. Bu durumda biyografide anlatılan kişi yazarın ya da toplumun onu görmek istediği şekilde yansıtılmakta dolayısıyla türün esas gereği olan gerçeklik saf dışı bırakılmaktadır.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/ocak-2020-dergilerine-genel-bir-bakis-4-makale,1361.html

Bu haber toplam 648 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim