• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Okan Müderrisoğlu'ndan: Bosna, Suriye, Irak, KKTC, Ermenistan

Okan Müderrisoğlu'ndan: Bosna, Suriye, Irak, KKTC, Ermenistan
Bugünkü yazımı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun değerlendirmelerine ayırdım. Zira kısa süre önce Çavuşoğlu ile Saraybosna'da idik.

Bugünkü yazımı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun değerlendirmelerine ayırdım. Zira kısa süre önce Çavuşoğlu ile Saraybosna'da idik. Ecdat yadigârı Bosna, 20 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaya hazırlanıyor. 20 yıl önce Dayton Anlaşması ile kurulan devlet yapısı Boşnaklar için adeta siyasi kapan kurmuş. Umalım, son seçimle kurulan hükümet, işsizlik ve yolsuzlukla boğuşan ülke için fırsata dönüşür. Ama görünen şu ki sadece etnik temeli esas alan yetki paylaşım modelleri halkların yararına sonuçlar vermiyor. 
***

Etnik ve mezhebi kökenli ayrışma deyince ister istemez Suriye ve Irak akla geliyor. Dilerseniz burada sorucevapla devam edelim ve sözü Çavuşoğlu'na bırakalım: 
 ABD ile eğit donat ne zaman başlıyor? 
9 Mayıs'ta başlıyor. Teçhizat ve personel taşıması biraz zaman aldı. ABD ile siyasi görüş ayrılığımız yok. İlk etapta 300 kişi gelecek. Yılsonuna kadar 2 bin kişiyi eğiteceğiz. 
 Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulacak mı? 
Eğitip donattığınız insanların alanda heba olmaması için güvenli bölgeler oluşturulması, lojistik destek verilmesi lazım. 
 Uçuşa yasak bölge mi ilan edilecek? Rejim uymazsa bir harekât planı mı uygulanacak?
Eğitilip donatılan insanların korunması için rejime, "Hava saldırıları yapmayacaksın, şu bölgelere girmeyeceksin" gibi bir uyarı sistemi düşünülüyor. Buna uyulmazsa tedbirler alınır. 
 Türk askeri, ABD'lilerle Suriye'nin içlerine girecek yorumları var bu sıralar... 
Böyle bir şey yok. Doğrudan asker gönderme değil de danışmanlık gibi katkılar olabilir. 
 DEAŞ'a karşı Musul operasyonu hazırlığı sürüyor. Türkiye'nin katkısı ne olacak? 
Şu anda Musul Ulusal Muhafızları oluşturuluyor. Biz de bunlara Musul merkezine 25 km uzaklıkta bir alanda eğit-donat desteği başlattık. Ayrıca bugüne kadar 1.600 Peşmerge'yi de eğitip donattık. 
 Ankara'nın Irak'la yeni bir başlangıç yaptığı konuşuluyor... 
Evet, yeni bir sayfa açtık. Bağdat'tan olumlu karşılık da alıyoruz. Maliki döneminde Türk işadamlarına ihale yasağı getiren genelge kalktı mesela. 

Devamı için: http://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2015/05/02/bosna-suriye-irak-kktc-ermenistan

Bu haber toplam 387 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim