• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Oksidentalizm bir özgürleşme hareketidir

Oksidentalizm bir özgürleşme hareketidir
İzmir Şubesi’nin “Geleneksel Cumartesi Kültür Sohbetleri” çerçevesinde 22 Nisan 2017 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden TOKTAŞ;” Batı Bilimi/Oksidentalizm” konulu bir söyleşide bulundu.

Oryantalizm ve oksidentalizmin “Dünyayı algılama, anlama, açıklama ve tanımlamada iki farklı bakış açısı” olduğunu izah eden Toktaş; “Temel olarak oryantalizm Batı'nın Doğu algısı, Oksidentalizm Doğu'nun Batı algısıdır. Karşılıklı bu algılama sadece bir düşünceden ibaret olmayıp, eylemi de beraberinde getirir,” dedikten sonra; “Batı'nın, zayıf ve kendini yönetemeyen Doğu algısı işgal ve sömürüyle sonuçlanırken; Doğu'nun, güçlü ve disiplinli Batı algısı efendiye itaate sebep olur. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Doğu kendi gücünü keşfetmeye başlarken, bu değişim oryantalizmden yüzyıllar sonra oksidentalizmin ortaya çıkış zeminini hazırlar.” gerçeğine vurgu yaptı.

“Batı, sömürgeciliğinin keşif kolu olan oryantalizm vasıtasıyla elde ettiği bilgi ile Doğu üzerinde iktidarını kurar. 20. yüzyılda fiziksel işgal yerini zihinsel işgale bırakırken, iktidar da farklı bir boyuta taşınır.  Oksidentalizm, Batı'nın bu iktidarını yıkma, Doğu üzerindeki hegemonyasını ortadan kaldırma girişimidir. Bu anlamda, Oksidentalizm bir özgürleşme hareketidir.” düşünceleriyle söyleşisini tamamlayan Toktaş, dinleyicilerin sorularını cevapladığı gibi, birlikte düşünme ortamını da hazırladı.

Programın tamamlamasıyla konuşmacıya ve dinleyicilere teşekkür edilerek, hatıra fotoğrafları çekildi, konuşmacıya  katılım belgesi takdim edildi.

tybfatih.jpg

Bu haber toplam 765 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim