• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

“Oksijenin % 70’ ini yosunlar üretiyor

“Oksijenin % 70’ ini yosunlar üretiyor
Erzincan Şubesinin düzenlediği söyleşi programında konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Pabuçcu “Soluduğumuz oksijenin yaklaşık yüzde yetmişi yosunlar tarafından üretiliyor” dedi.

14.4.2019 tarihinde, Erzincan Belediyesi Millet Kütüphanesinde gerçekleşen etkinlikte sağlık konusunda önemli açıklamalar yapan  Prof. Dr. Köksal Pabuçcu "Su Yosunları, diğer adı ile "Alglerin ", yeryüzünde ilk ortaya çıkan canlılar olarak kabul edildiğini söyledi. 1990'lı yılların sonunda Avustralya kıyılarında bulunan  stromatolit denilen fosillerdeki alglerin günümüzden 3.8 milyar yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. Bu alglerin günümüzdekilerle aynı benzerlikte olduğu ve hiçbir değişim geçirmediği anlaşıldı ve evrim görüşünün yeniden sorgulanması gerektiğini ortaya koydu.” dedi.

Algler ‘in yeryüzünde hayatın varlığına önemli katkılarda bulunduğunu anlatan Pabuçcu, “Yeryüzünün dörtte üçü denizlerle kaplıdır. Denizlerin tamamında bulunan yosunların ürettiği oksijen, yeryüzünde üretilen oksijenin yaklaşık yüzde yetmişine tekabül etmektedir.  Son yıllarda ilaç  ve gıda sektörü gözünü yosunlara dikmiş,  ilaç üreticileri yosunlardan ilaç üretmeye başlamışlardır.  Yosunların bazı türleri ise gıda sektöründe  gelecekte önemli bir yer tutacaktır. Şimdiden kültürü yapılarak gıda sektöründe  kullanılmayı başlanmıştır” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 25 yıldır bu organizmalar üzerinde inceleme yaptığını ve 12 yıldır TÜBİTAK desteğiyle kurduğu laboratuvarda, bu gözle görülemeyecek kadar küçük organizmaların farmakolojik özelliklerini incelediğini ifade eden Pabuçcu, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık fakültesinde Türkiye'de ilk kez akuatik farmakognozi bölümünü kurmak için Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesinden Erzincan'a geldiğini söyledi. Dünyada trend olan alg farmakognozisi ve farmakolojisini Erzincan Üniversitesi'nde çalışacaklarını ve ilaç sektörümüze katkı vereceklerini ifade etti.

Bu haber toplam 2432 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim