• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Okurlarına güldürme garantisi veriyor

Okurlarına güldürme garantisi veriyor
Mine Sota, toplumsal olaylara farklı bir açıyla bakmamızı sağlıyor. Kitaplarının adı da farklı ve ilgi çekici. 'Gülme Başına Gelir Komşuna' onlardan biri. Fatmanur Evren yazdı.

İroni” kelimesinin TDK sözlüğüne göre iki anlamı var. Biri “gülmece”, diğeri “söylenen sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etme.” Bu kelimeyi yeni nesil gençler biliyor mu diye bir araştırma yapsak sonuç ne olurdu acaba? Kelime dağarcığımızın her geçen gün azaldığı günümüzde “komik”, “espri”, “gülünç” gibi kelimelerin “ironi” kelimesinin yerine kullanıldığını gözlemliyorum.

İroni, toplumsal ve sosyolojik eleştiri yapmak için çok ideal bir yöntem. Mizah dergileri bunun üzerine kuruyorlar esprilerini.

İroni okumak isteyenlerin, mizah dergileri dışında Mine Sota okumalarını tavsiye ederim. Okurlarına güldürme garantisi veren ve asıl ismi Çiğdem Can olan Mine Sota, kitaplarında yaşadığımız ve yaşamakta olduğumuz birçok toplumsal olayı ironiyle ele almış ve kendine özgü mizahıyla harmanlamış.

Mine Sota, toplumsal olaylara farklı bir açıyla bakmamızı sağlıyor. Kitaplarının adı da farklı ve ilgi çekici. “Siz Adamı Ölmekten Güldürürsünüz”, “Müsait Bir Yerde Gülecek Var”, “Artık Gülsem de Gam Yemem” kitaplarından birkaçının ismi. Benim bahsedeceğim kitabının adı ise Gülme Başına Gelir Komşuna.

Her yaşta okuyucuya hitap ediyor

Kitabın tanıtım metninde “Hiçbir şey hakkında her şeyin anlatıldığı ve her şey hakkında pek çok şeyin didiklendiği bu kitap, sadece sizi güldürmekle kalmayacak, bunu etrafınıza da bulaştıracak.” diye yazılmış.

Gülme Başına Gelir Komşuna, hem gülmek hem de düşünmek isteyenlerin okuyacağı bir kitap. Carpe Diem Yayınları’ndan çıkan kitap, Mine Sota’nın diğer kitapları gibi gençlere yönelik basılsa da her yaşta okuyucuya ulaşmış. Konuşma dilinin kullanıldığı kitapta okuyucunun kendi yaşına göre bir şeyler bulacağını düşünüyorum. Yetişkinler, bir zamanlar ciddiye aldıkları konuları okuduklarında “Sahiden de böyleydi.” deyip gülüp geçecekler, çocuklar ve gençler ise yetişkinlerin dünyasının nasıl olduğunu görerek zaman zaman gülüp, zaman zaman da kendilerini tutamayıp kahkaha atacaklar. Ben otobüste okurken sesli gülmemek için kendimi zor tuttum.

Gülme Başına Gelir Komşuna’da, seçimler, kuş gribi, reyting uğruna yapılanlar, kadın programları, kadın hakları, başörtüsü sorunu, ekonomi gibi birçok konu ele alınmış. Başlıklara bakarak yazılarda ne tür bir ironi olduğunu da anlamak mümkün: Sinircell, İdare Etmek ya da Etmemek, Seçim Ufocusu, Sağır Sultan, Müşteri Hezimetleri Servisi, Bush Gribi, Küresel Kasılma, Bili(ri)msel Veriler, Ramazanlık Reklamlar, Alo! Danam Kaçtı.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/21360/okurlarina-guldurme-garantisi-veriyor.html

Bu haber toplam 1064 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim