• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Ömer Lekesiz: Hac biterken

Ömer Lekesiz: Hac biterken
1440/2019 yılı haccı, dün itibariyle bitti. Son nafile tavaflarını, umrelerini ve mekân ziyaretlerini yapan hacıların, Türkiye’ye dönmenin heyecanı ve Kâbetullah’tan ayrılmanın hüznüyle gözleri yollarda artık.

Resmi açıklamaya göre, bu yıl toplam 2 milyon 489 bin 406 kişi hacı olmuş. 

Bunların 634 bin 379’u Arabistan’dan, 1 milyon 855 bin 27’si ise dışarıdan gelmişler.

Ticari vizeyle, işçi statüsüyle ve sair yollarla gelerek hac yapanlar toplam rakama dâhil değil, ki bunların da yaklaşık 500 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.

Hareketi on günlük bir zaman diliminde aşırı şekilde artan bu insan yoğunluğunun sevk ve idaresi takdir edileceği gibi hiç de kolay değil. Ancak gerek kraliyetin, gerekse hariçten gelenlerin sevk ve idaresini üstlenenlerin uzun yıllara baliğ tecrübeleri sayesinde, ufak tefek problemlerin dışında, her şey su gibi akarak asıl mecrasını bulabiliyor. Türkiye özelinden bakıldığında da aynı durum geçerli.

Burada kendi bilgisizliğime dair bir itirafta bulunmamın tam yeridir: Ben hac organizasyonunun sadece Diyanet tarafından gerçekleştirildiğini sanıyordum. Oysa ki, örneğin bu yıl itibariyle 139 tur şirketi de bu organizasyonun önemli bir parçasını oluşturuyor. Daha açık bir söyleyişle, Türkiye’den gelen yaklaşık seksen bin hacının elli bini Diyanet’e, otuz bini ise tur şirketlerine tabi bulunuyor. Gerçi hepsinin nihai sorumluluğu Diyanet’in üzerinde olsa da, otuz bin hacının ulaşımı, Medine-Mekke konaklaması ve hac ibadetlerinin yaptırılması özel şirketlerin uhdesinde bulunuyor.

Özel şirketlerin başında ise TÜRSAB var. Doğrusu, Harameyn’e hizmet cihetinden TÜRSAB’ın bu kadar sorumlu ve etkili olduğunu bilmiyordum. Medine ile Cidde havaalanlarındaki işlemleri yönlendirme ve kolaylaştırma hizmetlerinden tutun, hacıların Arafat, Müzdelife, Mina, Cemerat ve Kâbe’ye rahatça erişimlerine ve hastahanelerdeki tercümanlık işlerine kadar tüm hizmetler TÜRSAB tarafından veriliyor. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Canatan’ın riyasetinde, sayıları iş yoğunluğuna göre değişen 20-50 kişilik bir TÜRSAB ekibi gerçekleştiriyor söz konusu hizmetleri.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/omerlekesiz/hac-biterken-2052413

 

Bu haber toplam 292 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim