• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Ömer Seyfettin askerlikten neden ihraç edildi?

Ömer Seyfettin askerlikten neden ihraç edildi?
Edebiyat tarihimizdeki pek çok şair ve yazar farklı mesleklere sahiptir. Kalemlerinden başka hayatlarını idame ettirdikleri farklı alanlarda söz sahibi olmuşlardır.
Bunlardan bir tanesi de Milli edebiyatımızın önemli temsilcilerinden Ömer Seyfettin'dir. Ömer Seyfettin, askerlikten iki defa ayrılmıştı. Ancak ikisi de bazı yanlışlarla anılageldi. İlk ayrılışının tarihi, ikinci ayrılışının ise sebebi yanlış biliniyor. Osmanlı arşivlerindeki bilgilere göre edebiyatımızın önemli yazarlarından Ömer Seyfettin'in askerlik hayatına ışık tutacak doğru bilgileri sizler için derledik.

Ömer Seyfettin'in 1910'da askerlikten istifa ederek Selanik'e gittiği yolundaki bilginin ilk kaynağı Ali Canip Yöntem idi ve dört sefer tekrarlanmıştı. Kaynak, Ömer Seyfettin hakkındaki bilinenlerin çoğunu kendisine borçlu bulunduğumuz biri olunca doğruluğu kontrol edilmeden bu bilgi pek çok kimse tarafından tekrarlanmıştı. Fakat yalnızca Tahir Alangu bu hususa dikkat çekerek onun askerlikten istifa edip Selanik'e gidiş tarihini bulmaya çalıştı.

Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem'e Yeni Lisan için 15 Kanun-ı sani 1326 (28 Ocak 1911) tarihli çağrı mektubunu, bugün Bulgaristan'da olan Razlık kasabasına bağlı Yakoritköyü sınır karakolundan yazmıştı. Yani bu tarihte hala askerdi ve ilk istifası bu tarihten sonra olmalıydı. Alangu'nun tahmini de bu noktadır. Hâlbuki Ömer Seyfettin'in 1910 askerlikten istifa ederek Selanik'e gittiği tarih için daha yaklaşık bir zaman dilimin verme imkanına sahibiz.

Devamı: https://www.fikriyat.com/galeri/edebiyat/omer-seyfettin-askerlikten-neden-ihrac-edildi/2

Bu haber toplam 756 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim