• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

​Ömür Süvarisinin Aştığı Okyanuslar

​Ömür Süvarisinin Aştığı Okyanuslar
Seyyid Ensar, Hüsrev Hatemi'nin son eseri Kelimeler Kitabı'nı yazdı.

Bir ya da birden çok mesele etrafında geniş çaplı entelektüel birikimine sahip ve bu birikimleri etrafındaki insanların istifadesine sunan kişiye ‘derya deniz’ misali yakıştırmasında bulunulur. Mevzubahis Hüsrev Hatemi olunca; kendisinin havsalasında taşıdıklarıyla ve etrafındakilerle paylaştıklarıyla okyanus yakıştırması ancak mukabil düşmektedir.

Hüsrev Hatemi, bugüne değin gerek bizatihi yayınladığı tıp, tarih, kültür, musiki ve edebiyat üzerine eserleri, gerekse Fransızcadan ve Farsçadan çevirileri ve bilhassa şiirleri ile Türk Edebiyatının neredeyse son altmış yılına damgasını vurmuş bir isim. Ve dahi, bugün yeryüzünden Türk Edebiyatı’na dair bütün dokümanlar, vesikalar çekilse; tek başına hepsini yeni baştan kurabilecek dirayete ve dimağa sahiptir. Teşriki mesaide bulunduğu isimler ile aralarında cereyan eden ve kendisinden evvelce yaşanmış hadiselere erişip bunları naklettiği hatıralarını dinleyen herkesin zihninde doğrudan doğruya beliren düşünce; Hüsrev Hatemin’nin yerinin doldurulmasının mümkün olmadığıdır. Öyle ki, bazı insanlarla karşılaştığınızda ömrünüz boyunca ona benzer biriyle karşılaşmadığınızı bilir, hayatınızın kalanında ise karşılaşma ihtimalinizin neredeyse hiç denecek kadar az olduğunu hissedersiniz. Hüsrev Hatemi, tam olarak böyledir…

Tıbbiyeden mezun olduğu ve hâlen hekimlik vazifesini icraya devam ettiği hâlde edebiyata, sanata, kültüre ve tarihe olan merakı hasebiyle zaruri ve keyfi bütün uğraşlarını bir arada yürütebilmiş olması, ardında bıraktığı hayat, zamandan yana şekva eden günümüz insanına adeta ders niteliğindedir. Katıldığı bir programda, yine kendisi gibi şair olan Mustafa Akar tarafından yöneltilen; hekimlik ve şairlik ilişkisini bir arada nasıl yürütebildiğine dair soruya verdiği cevap Hatemi’nin zihin dünyasını nasıl şekillendirdiğine dair en kuvvetli ipucunu bizlere vermektedir. İnsanın dışında akan ve Greenwich’e göre ayarlı zamanın haricinde bir de iç dünyasında akmakta olan zamanın bulunduğunu ve bu iki zaman mefhumunun birbiriyle çatışmadan da akabileceğini, insan ömrünün bir imalathane düzeniyle işleyemeyeceğini izah ettikten sonra; dış dünyamızda akan zamanda edindiğimiz bilginin ve ilmin içselleştirildiği vakit insanı besleyip doyurabileceğini ve nitelikli eserler üretebilmesine zemin hazırlayabileceğini gayet anlaşılır biçimde ifade etmiştir. Bu yaklaşım üzerine kendi hayatını tasarlayan Hatemi, ilgi ve alakasına medar olan bütün alanlar ve gösterdiği yönelimler neticesinde geniş bir yelpazeden ‘entelektüel nasıl olunur?’ sorusunun ete kemiğe bürünmüş cevabı olarak karşımızda durmaktadır.

Devamı: http://kulturgundemi.com/edebiyat/omur-suvarisinin-astigi-okyanuslar-haber-36218

Bu haber toplam 890 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim