• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Omzumda Biri

Omzumda Biri
Eğitimci yazar Müzeyyen Çelik’in yeni kitabı “Omzumda Biri”, HECE Yayınları arasından çıktı.

Çeşitli dergilerde öyküleri yayınlanan, “Kamu Baş Rüyacısı” isimli ilk eseri ile dikkat çeken Çelik, bu kitabındaki öyküleri de akıcı bir dille yazmış.

Kitap "Miras" öyküsü ile başlıyor.

“Fevziye hanımın 3 oğlu var. Necati, Bülent ve Rasim. Rasim askere gidince küçük kardeşini özlüyor en çok ailesine yazdığı mektuplarda da küçük kardeşinin fotoğrafını istiyor. Eskiden çocuklar sevilmezlermiş şımarık olur denilirmiş.. Bülent diğer kardeşlerine göre daha çok, Rasim ve Necati daha az anne sevgisi almıs. Zaman geçtikce çocuklar evleniyor. Çoluk çocuğa karışıyorlar. Necati’nin çocuğu olmuyor.

Fevziye Hanım rahmetli oluyor. Çocuklara miras kalıyor. Gelinlerin aklına hemen mirasa konmak geliyor ve yavaş yavaş kocalarına bu durumu işlemeye başlıyorlar. Ev satılıyor. Paylaşılıyor ama yazlık kalıyor. Gelinler satılmasını istiyor. Rasim yok diyor. Hiç kimse yazlığa gitmiyor yolu ters oldugundan. Rasim yazlıkla ilgilenmeye başlıyor yazlığın eli yüzü düzeliyor. Her yaz eşiyle gidiyor. Çocukları evleniyor,  sonra çocukları oluyor, yazlığı ihmal ediyorlar. Yazlık bakımsızlıktan nefes alınamaz bi duruma geliyor.”

Yazar Müzeyyen Çelik;  “Enstitü" öyküsünde ise Köy Enstitüleri'nde yaşananlara dikkat çekiyor.

“Köy yerinde yaşayan bir ailenin oğlu olan İsmal'i enstitü de okutacağız diye aileden izin isteyerek almışlar. İsmail her yaz köye dönüyor ve her geldiğinde yeni bir şeyler yapmayı öğreniyor. Ağaçlara aşı yapmayı annesine yeniden yoğurt, peynir yapmayı bile öğretiyor.

Ama İsmail enstitüye gittikten sonra iyice dinden imandan kopmuş bi şekilde dönüyor. Ben ateistim demeye başlıyor. Annesi yapma oğlum etme oğlum diyor ama dinleyen yok. İsmail öğretmen oluyor. Enstitüden bir sarı saçlı kızla evleniyor. İki tane çocukları oluyor.

Çocukların adı Özgür ve Devrim. İsmail'in babası vefat ediyor. Babası vefat etmeden önce oğlunun evine gittiğinde bir lokma bile yiyemiyordu. Babası oğluna darğın bi şekilde dünyadan ayrıldı. Şimdi ise İsmail hasta. İçtiği sigaralardan dolayı kanser oldu. Annesi İsmail ölmeden önce Allah'ın adını anmadan ölmesini istemiyordu.

Yanında hep Yasin okuyordu. Ne kadar dinden imandan uzaklaşmış olmuş olsada ana yüreği dayanmıyor; ölmeden önce yinede oğlunun kelime-i tevhid getirmesini istiyordu. İsmail öldü. Annesi evladını affetmesi için Allah'a yalvarıyordu… Allah'ım evladımı affediver. Ben cahil bir kadınım başka kelam edemem. Molla Hasan'ın samanlığında saklı gizli öğrendik iki Allah kelamı öğrendiysek. Jandarmalar geldi onu da götürdü sen gördün ya Allah'ım….”

Kitapta okuyacağınız her öykü hayatın içinden bize yabancı olmayan konu ve kahramanlarından seçilmiş.  Kimi uzun kimi kısa ama bu öykülerin her biri okurun beğenisini kazanacak nitelikte.

Kitabın Adı: Omzumda Biri / Yayın Yılı: 2018 / HECE Yayınları/  Sayfa: 110/ Yazarı: Müzeyyen Çelik

Esra Coşkun

Bu haber toplam 1414 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim