• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil, Özel Etkinlikle Anıldı

Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil, Özel Etkinlikle Anıldı
Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen faaliyette anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin İBB Kültür Daire Başkanlığı’yla birlikte her ay düzenlediği özel etkinliğin bu ayki konu başlığı Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil idi. Katılımcıların ilgiyle takip ettiği etkinlikte bu ay da birbirinden değerli isimler konuşma yaptı.

Sultanahmet Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Muzaffer Doğan’ın yaptığı panelde konuşan Prof. Dr. Servet Armağan, Başgil’i 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tanıdığını, mezun olduktan sonra bir dönem Başgil’in asistanlığını yaptığını anlattı ve o dönemde yaşadığı anılarını paylaştı. “Eğer Ali Fuad Başgil, cumhurbaşkanı olsaydı Türkiye’deki din ve vicdan hürriyeti bu denli fecaat halinde olmayacaktı. Ama hocayı buna mecbur bıraktılar yoksa ülkemiz daha çok karışacaktı. O ülkesi ve milleti için cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçti ve milletvekilliğinden istifa etti. O ülkesi için koltuğundan vazgeçen kahraman bir münevverdir” diyen Armağan  sözlerini, “Münevverlerimizin Türkçe'yi Ali Fuad Başgil'den öğrenmesi gerekiyor” ifadesiyle noktaladı.

Siyasetçi Rasim Cinisli de Başgil’in öğrencisi olma şerefini taşıdığını ifade ederek, Başgil’i İstanbul Üniversitesinde bir konferansta dinlediğini ve kendisinden çok etkilendiğini söyledi. Sonraki yıllarda sürekli yakınında bulunduğunu ifade eden Cinisli, “Bazı hadiseler yürek ve cesaret ister. Ali Fuad Hoca yürekli büyük bir âlimdi ve bir kahramandı. 27 Mayıs'tan sonra darbe karşıtı makale yazan tek ilim adamıydı. Bu yüzden hapse girmişti” dedi.

Muhammed Taha Gergerlioğlu ise çocukluk yıllarında babasıyla Ali Fuad Başgil’i ziyarete gittiğini anlatarak, Başgil’in kendisiyle özel olarak ilgilendiğini ve Türkçeyi güzel konuşması konusunda kendisinde öğüt verdiğini söyledi. Gergerlioğlu, “Babama, ‘Bu çocuklar 2 binli yılları görecekler. Çok iyi temel atmamız lâzım’ diyerek dert yandı. Çok güzel hasbihal ettiklerini hatırlıyorum.” dedi. 

Program, panelin sonunda yapılan canlı şiir dinletisinin ve Ali Fuad Başgil’in Gençlerle Başbaşa isimli eserinin hediye edilmesinin ardından son buldu.

 

Bu haber toplam 874 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim