• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Orhan Okay TYB İstanbul'da Anılacak

Orhan Okay TYB İstanbul'da Anılacak
Akademisyen yazar ve İstanbul beyefendisi Prof. Dr. M.Orhan Okay, Fatih Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği özel bir programla anılacak.

“Fatihli Bir İstanbul Beyefendisi Orhan Okay” başlığını taşıyan etkinlikte, yakınları ve dostları Okay’ı anlatacak. Program, 15 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’te başlayacak.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın yöneteceği programda Prof. Dr. Abdullah Uçman, Dr. Alim Kahraman, Yeliz Okay, Bekir Sıddık Soysal konuşmacı olarak yer alacaklar. 15 Şubat Cumartesi saat 14.00’te başlayacak program, Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi’nde gerçekleşecek.

 

FATİHLİ BİR İSTANBUL BEYEFENDİSİ ORHAN OKAY

15 Şubat 2019 Cumartesi

14.00

 

Yöneten:

Mahmut BIYIKLI

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Abdullah UÇMAN

Dr. Alim KAHRAMAN

Yeliz OKAY

Bekir Sıddık SOYSAL

 

 

Orhan Okay Kimdir?

Mehmet Orhan Okay, 1931 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’ni ve ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Artvin Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Askerliğini yedek subay olarak tamamlayıp öğretmenliğe geri döndü. Diyarbakır Lisesinde iki yıl çalıştı. Buradan Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne Yeni Türk edebiyatı asistanı olarak girdi. 1963'te doktor unvanı aldı. 1975'te doçent, 1988'de profesör oldu. 1994'e kadar bu üniversitede, daha sonra Sakarya Üniversitesi'nde görev yaptı. 1996'da emekli olup hemen ardından Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak çalışmaya başladı.

İlk yazısını 1953'te Türk Sanatı'nda yayımladı. İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergâh, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Zaman ve başka dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı.

Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Mithat Efendi kitabıyla 1976 TMKV İnceleme Ödülü; sanat ve edebiyat yazılarıyla TYB Eleştiri Ödülü; 1977’de TYB Yılın Kültür Adamı Ödülü; 1998 Kobassan Vakfı Mevlana Büyük Ödülleri Edebiyat Ödülü’nü aldı.

Eserlerinden bazıları: Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Midhat Efendi, İlk Türk Pozitivisti Beşir Fuad, Poetika Dersleri, Abdülhak Hâmid’in Romantizmi, Hüsn ü Aşk (Hüseyin Ayan ile birlikte neşir), Bir Başka İstanbul, Edebiyat ve Sanat Yazıları, Kendi Sesinin Yankısı: Necip Fazıl Kısakürek, Bir Hülya Adamının Romanı: Ahmet Hamdi Tanpınar.

 

orhan-okay-001.jpeg

Bu haber toplam 695 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim