• İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

Osmanlı-Almanya ittifakının arka planındaki neden: savunma sanayii (röportaj)

Osmanlı-Almanya ittifakının arka planındaki neden: savunma sanayii (röportaj)
Dr. Naci Yorulmaz, Osmanlı-Almanya ittifakının arka planındaki nedenin savunma sanayii olduğunu söyledi.

II. Abdülhamid dönemi Osmanlı-Almanya silah ticareti üzerine doktora yapan ve bu konuyu detaylarıyla anlattığı "Büyük Savaşın Kara Kutusu" isimli kitabı kaleme alan Dr. Naci Yorulmaz, Osmanlı-Almanya ittifakının arka planındaki nedenin savunma sanayii olduğunu ifade etti.

Savunma Sanayii Dergilik'e konuşan Yorulmaz, şunları söyledi:

I. Dünya Savaşı’na giden süreçleri analiz ederken bilinmeyen ciddi noktalar var, karanlık kaldığını düşündüğümüz noktalar var. Neden Osmanlı İmparatorluğu Almanya ile birlikte bu savaşa girdi?

Bu sorunun cevabını siz 1910’lardan veya 1909’lardan anlamaya çalıştığınızda o karanlık noktaları çözemezsiniz. O karanlık noktaları çözmek için müracaat etmemiz gereken tarih, 1880’lerdir, 1870’lerdir. Ama aynı zamanda müracaat etmemiz gereken kaynak, bu anlamda benim kara kutu olarak tabir ettiğim savunma sanayisidir, silah ticaretidir.

"Kimin silahı elinizdeyse, onun gibi savaşır, onun gibi hedefe kilitlenirsiniz"

Çünkü silahı kimden alıyorsanız, askerinizi hangi doktrinle eğitiyorsanız, onunla ittifak kurmak bir bakıma sizi süreçte sizi zorunlu hale getiriyor. Kimin silahı elinizdeyse, kimin eğitimiyle siz askerinizi, subayınızı eğittiyseniz onun gibi savaşır, onun gibi hedefe kilitlenirsiniz. O anlamda I. Dünya Savaşı’nı çözmek için bakmamız gereken kara kutu savunma sanayisidir.

Hatta I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu Almanya’yla ittifak halinde savaşa dahil oldu. Klasik, herkesin kullandığı cümle: Almanya kaybettiği için biz de kaybettik. Böyle bir şey var mı yok mu sorusunu biz tabii tarihçi olarak aramadık.

Bizim aradığımız şey şuydu: Savunma sanayisinde Almanya’ya bu kadar bağımlı ve bağlı olan Osmanlı İmparatorluğu’nun başka bir çıkış yolu olabilir miydi? I. Dünya Savaşı’nı siz bir sonuç olarak ele aldığınızda, I. Dünya Savaşı’na giden süreci sadece 1910’lardan itibaren tartışmaya başladığınızda ben hata edeceğimizi savunuyorum.

Devamı : http://ssdergilik.com/tr/HaberDergilik/Osmanli-Almanya-ittifakinin-arka-planindaki-neden-savunma-sanayii-roportaj

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim