• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Osmanlı, Dünya Tarihinin Neresindedir?

Osmanlı, Dünya Tarihinin Neresindedir?

Kemal Karpat'ın öncülüğünde 1970'lerin ortalarında düzenlenen uluslararası sempozyumda ünlü tarihçileirn sunulan tebliğler, şimdi bir kitap olarak elimizde: Osmanlı ve Dünya: Osmanlı Devleti'nin Dünya Tarihindeki Yeri... Yağız Gönüler yazdı.

Türk Tarih Kurumu şeref üyesi, TBMM Onur Ödülü sahibi tarihçimiz Kemal Karpat 92 yaşında ve yazmaya, söylemeye devam ediyor. Ülkemizdeki tarih okurları için bir nimettir ki tarihçilerimizin ömürleri uzun ve bereketli oluyor. Halil İnalcık 98 yaşında ve aşkla çalışmalarını sürdürüyor. İslam bilim tarihi araştırmacımız Fuat Sezgin de 92 yaşında ve uykuya zaman ayırmamasıyla gençlere başarının sırrını gösteriyor. Tarihçilerimizin "gençlerinden" Mehmet Genç 82, İlber Ortaylı 69 yaşında. Allah ömürlerini uzun etsin diyelim. Eski tarihçilerimizin de ömürleri genellikle uzun olmuş. İsmail Hakkı Uzunçarşılı 89, İbnülemin Mahmut Kemal İnal ve Sencer Divitçioğlu 87, Ahmet Bedevi Kuran, Zeki Velidi Togan ve Ziya Nur Aksun 80 yaşlarında vefat etmişler mesela. Ne mutlu ki eserleri el'an okunuyor.

Kemal Karpat'ın Wisconsin Üniversitesi adına hazırladığı ve dünyanın tanınmış tarihçilerinin, sosyal bilimcilerinin katıldığı bir konferansın metinlerini Mustafa Armağan'ın önderliğindeki bir grup Türkçeye kazandırdı. Önsözden öğrendiğimiz kadarıyla zamanın Washington büyükelçisi Melih Esenbel ve BM Türkiye temsilcisi büyükelçi Haluk Bayülken bu konferansa katılmışlar. Büyük ilgi gören konferansı boykot edenler ise üniversitenin yüzden fazla Türk(?) öğrencisi olmuş. Sebep ise konferansın "gerici" ve "gelenekçi" olarak tanımlanması...

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/24172/osmanli-dunya-tarihinin-neresindedir

Bu haber toplam 1809 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim