• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Osmanlı, Gücünü İyi Ölçüp Ona Uygun Politikalar Geliştirmişti

Osmanlı, Gücünü İyi Ölçüp Ona Uygun Politikalar Geliştirmişti
Bilim ve Sanat Vakfı’nın 'Otobiyografik Bir Anlatı' program serisinde konuk Prof. Şevket Pamuk Hocaydı. Şevket Pamuk, şahsi akademik serüveninden hareketle Türkiye’de iktisat tarihçiliğinin gelişimi üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Bilim ve Sanat Vakfı, çeşitli etkinlikleri ile kültür ve sanat programlarına devam ediyor. Akademi alanında yaptığı farklı çalışmalarla adından söz ettiren birbirinden değerli konukları ağırlayan Bilim ve Sanat Vakfı’nın “Otobiyografik Bir Anlatı” program serisinin 27 Şubat 2017 tarihindeki seminerinin konuğu Prof. Şevket Pamuk Hocaydı. Şevket Pamuk, Bilim ve Sanat Vakfı’nın Zeyrek Salonu’nda şahsi akademik serüveninden hareketle Türkiye’de iktisat tarihçiliğinin gelişimi üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Sözlerine kendi doktora serüvenini anlatarak başlayan Şevket Pamuk, 1960-70’li yıllarda Türkiye’de iktisat tarihçiliğinin nitel yönünün kuvvetli olduğunu ve Halil İnalcık ile Ömer Lütfi Barkan hocaların bu konuda çok büyük katkıları olduğunu belirtti. Bu sebepten kendisinin, eksik olan nicel çalışmaya önem verdiğini söyledi. Şevket Pamuk, aynı yıllarda dünyada iktisat tarihçiliğinin ise gelişmiş ülkeler üzerinden gittiğini ve en çok çalışılan ülkelerin Amerika, Batı Avrupa ve Japonya olduğunu aktardı.

Şevket Hoca, kendi doktora tezi de olan Osmanlı ekonomisinin dışa açılma sürecinin önemli ve büyük bir proje olduğunun altını çizdi ve bunun en büyük sebebi olarak ithalatın artmasını gördüğünü söyledi. “Osmanlı Ekonomisinde Bağımlılık ve Büyüme” isimli ilk kitabında bu konuyu irdelediğini aktaran hoca, tarımın piyasalara yönelmesiyle bağımlılığın arttığını aktararak araştırmalarında ithal edilen mallar yüzünden imalat sektöründeki geri kalmanın da bağımlılığa etki ettiğini keşfetmiş. Fakat aynı zamanda çalışmalarında Osmanlı ekonomisinin dış ülkelere bağımlılığı artsa da büyümesinin gerçekleştiğini de görmüş. Bu büyümeye tarımın da katkısının olduğunu ve tarımın piyasalara girmesinin bir verimlilik artışına neden olduğunu aktaran Şevket Pamuk, dışa bağımlılığın büyümeye pozitif bir etkisinin de olabileceğini belirtmiş oldu.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/etkinlik/26038/osmanli-gucunu-iyi-olcup-ona-uygun-politikalar-gelistirmisti

Bu haber toplam 806 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim