• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Osmanlı yadigârı bir şehir: Harar

Osmanlı yadigârı bir şehir: Harar
Osmanlı İmparatorluğu, dünya üzerinde adım atılmadık yer bırakmayarak Türk-İslam kültürünü fethettiği her yere taşıdı, o bölgelere gönderdiği elçiler ve yerleştirdiği kişilerle izlerini en uzak noktalara ulaştırdı.

Ancak zaman içinde İmparatorluğun zayıflaması ve toprak kaybı yaşamasıyla sınırları içerisindeki birçok bölgeyle bağı kesildi. Uzun yıllar kurulamayan bağlar, 2005 yılında Türkiye’nin inisiyatif almasıyla tekrar ortaya çıkarılmaya başladı. Etiyopya’nın Harar kenti, işte bu tarihsel bağların yeniden kurulduğu yerlerden biri.

Ülkemiz sınırlarında olmayan ancak gittiğinizde kendinizi ülkenizde gibi hissettiğiniz; mimarisinde, yaşantısında tanıdık izler bulduğunuz bir şehir düşünün. Harar, işte böyle bir yer. Yaşam ve kültürel anlamda renklilikler taşıyan Harar, Etiyopya’ya bağlı bir kent. Bölge birçok kez işgale uğramış, birçok kez yönetim değişmiş. Sur içinde kalan bu şehir, başkent Addis Ababa’nın doğusunda yer alıyor. Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi burada da Türklerle karşılaşıyorsunuz.

Türklerin Harar’la ilk teması, Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın 1874 yılında şehri almasıyla başlıyor. İlerleyen yıllarda Harar’a farklı yönetimler hâkim oluyor fakat Osmanlı bölgeyle olan diplomatik temaslarını sürdürüyor. Ve Harar, o günden bu yana birçok Türk aileye ev sahipliği yapıyor.

Harari kültürüne göre, evde kadınların, erkeklerin, misafirlerin, yaşlıların ve çocukların yerleri ayrı oluyor. Yerlerin taksimi meselesi ev sakinlerini onurlandırmak adına yapılıyor. Mesela, evde bulunanlar arasında Kur’an-ı Kerim bilmeyen kişiler bilenlerden daha aşağıda oturuyor. Bu da dine ve ilime ne kadar önem verildiğinin güzel bir örneği.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/dosya/osmanli-yadigari-bir-sehir-harar/

Bu haber toplam 614 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim