• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Osmanlı'nın basılı ilk atlası: Atlas-ı Cedid

Osmanlı'nın basılı ilk atlası: Atlas-ı Cedid
Cedid Atlas (veya Atlas-ı Cedid) sadece Osmanlı'da değil, tüm âlem-i İslam'da yayınlanan ilk atlastır. Tarihi değer taşıyan basılı atlasların en nadirlerindendir.
Atlas, 1803'te İstanbul'da Mühendishane Matbaası idarecisi Müderris Abdurrahman Efendi tarafından basıldı. Avrupa harita yapım metotları ile Avrupa coğrafya bilgilerinden faydalanarak hazırlandı. 50 adet basılan atlasın bir nüshası III. Selim'e sunuldu. Şu an dünya kütüphanelerinde 9; Türkiye'de ise 4 nüshası mevcut.

Matbu kitaplar ilk defa olarak 1729 yılında İbrahim Müteferrika tarafından basılabildi. Cedid Atlas'ta Mühendishane Matbaası idarecisi Müderris Abdurrahman Efendi tarafından Avrupa coğrafya bilgilerinin ve o günün Avrupa harita yapım metotlarının ilk defa olarak kullanılmasıyla hazırlanmış ve ancak 1803 yılında basıldı. Atlasın bir serlevha niteliğinde olan kitap başlığındaki tam adı Cedid Atlas Tercümesi olup, Türkiye haricindeki ülke kütüphanelerinde bu isimle kayıt altına alındı. Sadece 50 adet basıldı. Bir nüshası III. Selim'e sunuldu.

Devamı: https://www.fikriyat.com/galeri/tarih/osmanlinin-basili-ilk-atlasi-atlas-i-cedid-1547719689

Bu haber toplam 3883 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim