• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Osmanlı’nın başmimarı: Mimar Sinan | FOTO-VİDEO

Osmanlı’nın başmimarı: Mimar Sinan | FOTO-VİDEO
Osmanlı Devleti’nin başmimarı Mimar Sinan bereketli bir hayat sürdü ve ardında 375 eser bıraktı. 17 Temmuz 1588 tarihinde vefat eden Koca Sinan, Osmanlı’nın ve İstanbul’un sembolü olarak anılan yapılara imza attı.

Osmanlı Devleti'nin büyük mimarı, Mimar Sinan Osmanlı'nın en görkemli çağında, 16’ıncı yüzyılda, İstanbul'u İstanbul yapan yapılara adını yazdı. Osmanlı'nın Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, 2’inci Selim ve 3’üncü Murat'la 3 kıtaya hükmettiği yıllarda sanatıyla taşları konuşturdu.

Kayseri'de dünyaya geldi, 20 yaşında Kayseri'den askere alındı. Mimar Sinan'ın 17 yıllık yeniçerilik serüveni Kanuni'nin Karaboğdan seferiyle bitti. Çünkü, ordunun Purut nehrini geçmesi için 13 günde kurduğu köprü, onun olağanüstü dehasını ortaya çıkardı. Kısa süre sonra saray baş mimarlığına getirildi ve ardında dünya çapında eserler bıraktı. 

Her biri şaheser olan eserlerini çıraklık, kalfalık ve ustalık olarak sınıflandırdı Mimar Sinan. Yarım kubbeleriyle rönesans mimarlarının rüyasını gerçekleştirdiği Şehzadebaşı Camii, çıraklık döneminin öne çıkan yapısı oldu. 16’ıncı yüzyıla tarihlenen cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle genç yaşta ölen oğlu Mehmet için yaptırıldı. Bu yapı klasik Osmanlı mimarisinin başlangıcı sayıldı. 

Osmanlı'nın başmimarı Mimar Sinan, 80 yaşındayken inşa ettiği Selimiye Camii ile sanatının zirvesine ulaştı. 1568'de yapımına başlanan cami, 2. Selim'in vefatı nedeniyle, 14 Mart 1575 tarihinde açıldı.

50 yıl boyunca mimarbaşılık görevinde kalan Sinan ardında, 92 cami, 52 mescit, 55 medrese bıraktı. 1588'de dünyaya veda ettiğinde 375 eserde imzası vardı. Bunlardan biri de vefatından önce kendi eliyle inşaa ettiği türbesiydi.

 

Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/haberler/371400/osmanlinin-basmimari-mimar-sinan-foto-video

Bu haber toplam 1076 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim