• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Özcan Ünlü'den: Bu yıl Akif için ne yaptın

Özcan Ünlü'den: Bu yıl Akif için ne yaptın
Kültür (ve Turizm) Bakanlığı, vefatının 75., İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. yılı olması dolayısıyla 2011'i 'Mehmet Akif Yılı' ilan ettiğinde, göğsüm kabarmış, mutluluktan uçmuştum.

Bir hakkı da teslim etmek gerekiyor. Bakanlığın, Akif'in anısını yaşatmak için İstiklal Marşı'nın da yazıldığı Taceddin Dergahı'nın da bulunduğu Altındağ Mehmet Akif Ersoy Parkı'na yaptırdığı 'İstiklal Marşı Anıtı', Ankara'da hizmete açılan Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, Akif'in şiirlerinden bestelenen 'Dili Yok Kalbimin' albümü ile birkaç sempozyum ve sergi...

 

* * *

Devlet bu kadarını yaptı; ya sırtını Akif'e dayayıp, yıllardır rantını yiyen vakıflar, yayınevleri, şahıslar... Onlar da Akif Yılı heyecanımızı yerlerde sürüklediler.

Ama böyle oldu diye, yıl boyunca yayınlanan eserleri de bir çırpıda yok hükmünde sayamayız. Ve aslında, en çok alkışı da bu eser sahipleri hak ediyor, esirgememeliyiz. Onlar tıpkı, Mithat Cemal Kuntay'ın Akif hakkında söylediği "Utangaç bir çocuğun mahcubiyetini taşırdı; kalabalıklardan tenhalara kaçardı" hassasiyetiyle üstada saygılarını derinlikli eserleriyle yıl boyunca dağarcığımızı beslediler.

 

* * *

Bu yıl, Akif için bir şey yapmadığını düşünenlere birkaç eser örneği vermek ve dikkatlerini bu hazinelere çekmek istiyorum.

Abdurrahman Şen'in "Bir Destan Adam Mehmed Akif Ersoy" ve İsmail Kara ile Fulya İbanoğlu'nun hazırladığı "Sessiz Yaşadım- Matbuatta Mehmed Akif" isimli ansiklopedi hacmindeki eserleri, kitaplıklarda mutlaka hak ettiği yeri almalı.

Hasan Basri Çantay'ın yeniden basılan "Akifname", Selim Gündüzalp'in "Mehmet Akif Ersoy", Mustafa Özçelik'in "Gençler İçin Mehmet Akif Ersoy", Mehmet Emin Gerger ve Ramazan Topdemir'in hazırladığı "İslam ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy" eserleri...

 

* * *

Türk Edebiyatı dergisinin Akif Sayısı (Aralık, 2011), Mehmet Rüyan Soydan'ın 700 parçalık Akif koleksiyonu, Muharrem Coşkun'un "Yoldaki Çığır" belgesi de alkışı hak eden vefa örnekleri arasında...

Belki çok geç kalınmadı. Ustalar çağının bittiği günümüzde, yol göstericileri okumak, anlamak ve konuşmak için elimizde bir fırsat daha var. Bu fırsat, gelecek imkanları da heba etmemek anlamında bize yol gösterici olabilir.

Unutmamalı, her dönemin bir Ali Kemal'i var ancak bir Akif'i yok...

17.12.2011 Yeni Şafak

Bu haber toplam 1176 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim