• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Pakistan'a Afgan mülteci katkısı

Pakistan'a Afgan mülteci katkısı
Ülkelerinin el sanatlarını da beraberinde getiren Afganlar, Pakistan kültürüne büyük katkı sağlıyorlar.

Pakistan, uzun yıllardır silahlı çatışmaların durmadığı Afganistan'dan kaçan 2,5 milyon mülteciyi ağırlıyor. Mülteciler, sığındıkları Pakistan'a ülkelerinin el sanatlarını getirirken, yeni yurtlarının kültürüne de büyük katkı sağlıyorlar.
Afganistan deyince ilk akla gelen el sanatlarından biri taş ve takı işlemeciliği... Pakistan'da bulunan Afgan göçmenlerin birçoğu da bu sektörde çalışıyor. Yüzükten kolyeye, bilezikten küpeye kadar birçok takı eşyasında bu kıymetli taşlar kullanılıyor. Genellikle gümüş parçaları süsleyen taşların birçoğu da Afganistan'dan geliyor.

İslamabad'daki dükkânların vitrinlerini süsleyen el emeği göz nuru bu takılar, Pakistanlı kadınların da gözdesi... Afganistan'dan Pakistan'a 25 yıl önce göç eden bir mülteci ülkelerinde taş işçiliğinin oldukça yaygın olduğunu söylerken, "Afganistan'da birçok değerli taş çıkartılıyor. Değerli taşlarla işlenmiş gümüşten yapılma başlıklar ve bir çok aksesuar yapılıyor bu taşlardan. Lapis taşı ile süslenmiş kolyeler de imal ediyoruz. Mata Pati isimli başlık ise kadınların kullanmayı çok sevdiği bir tür başlık. Özel günlerde ise kadınlar taşlarla süslenmiş fesler takıyorlar" diyor.

HALICILIĞA BÜYÜK KATKI SAĞLADILAR

Pakistan'da yaşayan Afganların Pakistan kültürüne en büyük katkısı ise halıcılık. Özellikle Peşaver'den gelen el dokuması halılarsa büyük bir şöhrete sahip... Boyası ve iplikleri dahi tabii yöntemlerle elde edilen Afgan el dokuması halılarına, başkentteki birçok dükkânda rastlamak mümkün.

Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/haber/326383/pakistana-afgan-multeci-katkisi

Bu haber toplam 2857 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim