• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Payitaht Konya’da Nizamülmülk rüzgârı esti

Payitaht Konya’da Nizamülmülk rüzgârı esti
Selçuklu Devleti’nin büyük veziri Nizamülmülk’ün 1000 sene sonra Payitaht Konya’da anılıyor olması, günümüz olayları ile yaşadığımız çağa yönelik verdiği siyasi, ekonomik ve adalet mesajlarıyla da tarihî bir olay. 

“Allahü Teâlâ her çağda halk arasından birini seçerek onu hükümdarlara yaraşır birtakım özelliklerle donatır. Dünya işleri ve cihan ahalisinin kamu düzeninden onu sorumlu kılarak fitne ve kargaşa kapısını onun eliyle kapatır. Adaleti sayesinde hoşça zaman geçirip kendilerini güvende hissetmeleri ve idaresine duacı olmaları için insanların gönlünde ve gözünde ona dair derin bir saygı uyandırır.Allah yazdıysa bozsun, bir başkaldırı, ilahi kuralları hafifseme yahut Allahü Teâlâ’nın emirlerini yerine getirmekte bir gevşeme ortaya çıkması durumunda Hakk Teâlâ onları cezalandıracak ve yaptıkları çirkin işlerin karşılığını verecektir; Allahü Teâlâ bize böylesi günler göstermesin, böylesi talihsizlikler yaşatmasın.” (Nizamülmülk, Siyasetname, TİB Kültür Yayınları, III.Baskı, 2011-İstanbul)Asıl adı Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsî olan büyük Selçuklu veziri Nizamülmülk, Türkiye ve Konya’da ilk defa düzenlenen ‘1000. Yılında Nizamülmülk Milletlerarası İlmî Toplantısı’nda anıldı. 21 Zilkade 408 (10 Nisan 1018) tarihinde Horasan’ın eski kültür merkezlerinden Tûs şehrine bağlı Nukan kasabasında doğan Selçukluların ünlü veziri Nizamülmülk’ü anma ve anlama adına 6-7 Nisan 2018 tarihleri arasında Novotel’de tertip edilen böylesine güzel bir toplantıyı düzenleyerek tarih şuurumuzu artırmamıza vesile oldukları için Konya Büyükşehir Belediyesine, Türkiye Yazarlar Birliğine, Erdemli Yöneticiler Akademisi Derneğine, KTO-Karatay Üniversitesine, Konya NEÜ ile bu bilgi şöleninin tertip heyetine, akademik sekretarya ile ilim heyetine teşekkürü büyük bir borç bilirim.İki gün boyunca ve sekiz oturum halinde gerçekleştirilen bu ilmî toplantıya yurtdışından katılamayan iki ilim adamından hariç toplam 44 ilim insanı, Nizamülmül’ün fikrî hayatı ve döneminden tutun Nizamülmülk’ün devlet yönetimi anlayışı ile bâtınî sapkın akımlarla mücadelesine, devlet adamları için yazdığı en güzel eseri olan Siyasetname’den Selçuklu Devleti’nin neşvü nema bulduğu coğrafya ve ilim beldelerinde açtığı Nizamiye Medreselerine varıncaya kadar dönemin âlimleri, kültür, sanat ve edebiyat ile şehircilik ve mimariye varıncaya kadar pekçok konu ele alındı.

Devamı: https://www.pusulahaber.com.tr/payitaht-konyada-nizamulmulk-ruzgari-esti-8150yy.htm

Bu haber toplam 1297 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim