• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Peygamberlerin Mucizelerini Anlatabilecek miyiz?

Peygamberlerin Mucizelerini Anlatabilecek miyiz?
Doç. Dr. Müjgân Çakır’ın Mu’cizeler Kitabı adlı kıymetli çalışması peygamberlerin kadim kültürümüzdeki mucizelerinin yansımalarını ve edebi değerini bugünün okuruna anlatıyor.

İslami edebiyatlarda gerek delail gerek irhas gerekse mucize adlarıyla anılmış olsun, peygamberlerin gösterdikleri olağanüstü halleri anlatan metinler yazılmıştır.

Bu metinlerin belli bir amaç doğrultusunda kaleme alındıklarını söylemek yanlış olmaz.

Bu amaçları, peygamberlerin ve daha özel olarak Hazret-i Muhammed’in peygamberliğine delil getirmek, çoğu zaman İslam peygamberinin diğer peygamberlere üstünlüğünü ortaya koymak olarak sıralayabiliriz.

Mucize, edebi alandan şairlerin ve yazarların daima ilgi alanı ve sıklıkla başvurdukları müstesna bir meseledir.

Klasik şairler içerisinde peygamber kıssalarına temas etmeyen, bu seçilmiş insanların mucizelerinden bahsetmeyen yok gibidir. Bu ilgi, mucize mevzununun  özel olarak ele alındığı hacimli veya hacimsiz, manzum veya mensur birçok müstakil eserin yazılmasına da vesile olmuştur.

Bu müstesna eserleri ve geleneği Doç. Dr. Müjgân Çakır bugünün insanına ve okuruna sunmaktadır.

Mu’cizeler Kitabı  adını taşıyan bu kıymetli çalışma, Büyüyenay Yayınları arasında okura sunuldu. (Tel: 0 212 533 18 11) 

Doç. Dr. Müjgân Çakır’ın kitabı 2 bölümden oluşuyor: Birinci Bölümde, mucize kavramı ve bu kavramın Divan edebiyatı sahasında oluşturduğu gelenek ele alnırken, İkinci Bölümde, önce müellifi bilinmeyen bir Mu’cizat-ı Enbiya adlı eserin önce günümüz Türkçesine aktarılmış metni sonra da orijinal metni sunuluyor, yine ardından Sinanoğlu Zaifi’nin Mu’cizat-ı Mustafa adlı eseri önce günümüz Türkçesiyle sonra da orijinal diliyle sunuluyor.

Devamı için: http://kulturgundemi.com/edebiyat/peygamberlerin-mucizelerini-anlatabilecek-miyiz-haber-23880

Bu haber toplam 696 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim