• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Prizren'in son bıçak ustası: Şadan Şılık

Prizren'in son bıçak ustası: Şadan Şılık
Kosova'nın tarihi şehri Prizren'in Şadırvan Meydanı geleneksel zanaatlerin yaşatıldığı adreslerden biri. Meydanda 1940- 1996 yılları arasında Prizren eski Türk çarşısı olarak bilinen şadırvanda 100 den fazla bıçakcı dükkanı yer alıyor.

Uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kalan Prizren'de, Osmanlı medeniyetinin izlerine rastlamak mümkün. Örf ve adetler, kültürel zenginlikler Prizrenliler tarafından hayatın her alanında yaşatılıyor. Yüzyıllardır süregelen geleneksel zanaatler de bu zenginliklerin başında geliyor.

1940'lı yıllarda Şadırvan Meydanı'ndaki zanaatkarların işlettiği dükkanların çoğu yerini restoran ve kafelere bıraksa da, geleneklerine sıkı sıkıya bağlı esnaflar da var. Mahalle aralarındaki dükkanlarda zamana direnen bu gelenekler ustaları tarafından halen sürdürülüyor.

Bıçakçılık zanaati de bugün Prizren'deki son usta tarafından yaşatılıyor. Dede mesleğini mütevazı dükkanında devam ettiren bıçakçı Şadan Şılık, mesleği ile alakalı şunları söyledi: “Uzun yıllardır sürdürülen bir geleneğin bekçisiyiz. Ülkemiz zanaatler ve bu işin ustalarıyla çok zengin. Fakat millet olarak sanat ve geleneklerimize daha fazla sahip çıkmalıyız. Babamla küçük yaşlarda dükkana gelip bu işi öğrenmek için can atardım. Şimdi bunun kıymetini daha da fazla anladım. Çünkü hayat değişiyor, insanlar değişiyor. Ancak gelenek ve göreneklerimiz asla değişmiyor.”

 

"Allah ömür verdikçe bıçağı elimden düşürmem"

Şadan Usta, bıçakçılık zanaatinin inceliklerini 18 yaşında babasının dükkanında öğrenmiş. Dedesi ve babasının ölümüyle tam 70 yıllık bir geleneğin son bekçisi olmuş. En büyük hedefi bundan sonra gücünün yettiğince bu zanaati sürdürmek.

Kendisine dedesinden miras kalan aile mesleğini çocuklarının sürdürmesini istediğini ifade eden Şadan Usta, “Babam ilk olarak dedemin yanında 8 yaşındayken çırak olarak başlamış. Bu bizde bir aile geleneği. Allah ömür verdikçe elimden bıçağımı düşürmem.” diye konuştu.

1941'den bu yana dükkanını ayakta tutmaya çalışan Şadan Usta, emek ve sabırla yaptığı bıçakların üstüne imzasını da atıyor. Osmanlı döneminde erkeklerin günlük kıyafetlerinin bir parçası olan bıçaklar, Balkan coğrafyasında bugün de kendini gösteriyor.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=20785

Bu haber toplam 2895 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim