• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Prof. Dr. Alattin Karaca: Eğitimde Büyük Kumpas

Prof. Dr. Alattin Karaca: Eğitimde Büyük Kumpas


Ülkemizde, diğer ülkelerde pek de görülmeyen bir eğitim sektörü var; daha doğrusu vardı… Bazıları kaldırıldı, ama çoğu hâlâ değişik usullerde devam ediyor. Birincisi, dershaneler!.. Belli ki, zeki ve kurnaz ticaret adamları, eğitimde bir “ihtiyaç” (!) olduğunu görüp kurdular bu sektörü. Önce üniversite sınavlarına hazırlık amacıyla açıldı bu para kazanma amaçlı” kurs veren ve adına “dershane” denen özel kurumlar; daha sonra liseye giriş sınavları için de bu tür kurslar, dershaneler ihdas edildi, Sonra KPSS, ALES vd… Büyük bir sektör; hem ortaokul öğrencilerine, hem lise öğrencilerine, hem de üniversite öğrencilerine hitap ediyor… Müşteri kitlesi oldukça fazla! Sadece dershaneler mi? Hayır! Bunlarla birlikte; yine bunlara paralel olarak gelişen ve büyük bir ticarî gelir getiren, sınava hazırlık yayınlarını da unutmamak gerek!.. Ortaokul, lise, üniversite sonrası için hazırlanan süreli test dergileri, test/hazırlık, yardımcı ders kitapları, soru bankaları vs… Bütün bunlar, eğitimde “test” ağırlıklı Amerikan eğitim sisteminin bizde doğurduğu “çarpık kurum ve yayınlar”… Meseleye değinmeden önce Nurettin Topçu’nun “Türkiye’nin Maarif Davası” adlı kitabındaki yazılarında, yıllar önce bu tehlikeye işaret ettiğini, bu “test” çözmeye dayanan Amerikan eğitim anlayışını şiddetle eleştirdiğini hatırlatalım. Meselâ bir yazısında şöyle diyordu:
            “… bugün Avrupa için bile korkunç yıkım kaynağı olan Amerikan maarifine sığınma cinayetini işlemekten çekinmediler. Bütün insanlık için bir musibet olan bu sonuncusunu, fikir ve irfan yolu ile değil, siyaset ve onun dikenli eli olan ticaret yolu ile vatanımıza girmiş bulunuyor. Bu teknik ve ticaret maarifinin şimdiden çürütmediği milli hayat sahası kalmamış gibidir.” (s. 31)
            Topçu’ya göre, bu “pragmatist kültür”, yurdun yarı münevverlerince “minnetle devşirildi” ve “ruhçuluk ideali”ne son vermek, ülkemizi “kör ve sağır makinenin vatanı” kılmak için hummalı bir çalışmaya girişildi…
            Konuyu uzatmayayım; bütün bunlar, yani özel okullar, dershaneler, test yayıncılığı, hepsi; maarife, ilim ve irfana hizmet için kurulmadı, apaçık ki, amacı sadece “ticaret” ve sonra da “beyin devşirme” idi. Topçu’dan yapacağımız şu alıntılarla –ki bu satırlarda yazar, özel ve yabancı okulları eleştirmektedir ama, aslında söyledikleri dershaneleri de kapsamaktadır- bu konuya işaret edip, asıl meseleye gelelim. Şöyle diyordu Topçu:
            “Bugün Türk maarifinde zehirli birer mantar gibi fışkıran özel okulların birer ticaret yeri olmadığını söylemek, olaylar karşısında bir iftiradan başka bir şey değildir. Millet maarifini kazanç hırslariyle böylesine boğmak, millet kültürüne çevrilmiş suikasttır.” (s. 63)
 

Devamı: http://yerlifikirler.com/makale-detay.php?id=745

Bu haber toplam 1012 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim