• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Prof. Dr. M. Seyfettin Erol: 15 Temmuz’un İran Boyutu…

Prof. Dr. M. Seyfettin Erol: 15 Temmuz’un İran Boyutu…
15 Temmuz’un üzerinden iki yıl geçti. Fakat yol açtığı sonuçlar halen gündemdeki yerini korumaya devam ediyor; özellikle de yaşanılan geçiş sürecinin hassasiyeti ve buna yönelik iç-dış tepkiler boyutu göz önünde bulundurulduğunda.
Dolayısıyla, ikinci yılın sonunda  “ikinci bir 15 Temmuz” olasılığının tartışılmasının altında da bu husus yatıyor.
 
Mevcut şartlarda yeni bir darbe olasılığı halen devam etmektedir. Peki, bunu neye göre söylüyoruz? Daha önceki yazılarımda da  (örneğin; “15 Temmuz Darbesinin ‘Harici Boyutu’...”, “15 Temmuz İhanet Darbesi’ne Giden Süreçte Rusya Faktörü”, “Türkiye Üzerinde 15 Temmuz Rövanşı mı?”, “Dugin’den Darbe Uyarısı mı, Darbeye Davet mi?”) ifade ettiğimiz şartların ve ilişkiler durumunun devam eden varlığından dolayı. Bir diğer ifadeyle ABD/NATO’yu Türkiye’de doğrudan bir müdahaleye iten 16 Nisan, 27 Haziran, 8-9 Temmuz süreçleri daha da bir ivme kazanmış durumda. Nasıl mı?
 
Öncelikle şu tespitimizi bir kez daha yapmakta fayda var: 15 Temmuz Türk siyasi hayatında olduğu kadar, Türk dış politikası açısından da önemli bir kırılma ve dönüm noktasıdır. Zira 15 Temmuz’u hazırlayan önemli nedenlerden birisi, Türkiye’deki değişim-dönüşüm süreci ve bundan duyulan rahatsızlıktır.
 
Mevzu Türkiye olduğunda; Türk dış politikasının seyri ile iç yapılanma sürecindeki paralelliğin yol açtığı birtakım endişeler çok farklı reflekslere yol açıyor. Nitekim Türk siyasi hayatı Osmanlı’nın son döneminden itibaren, özellikle de 1833 Balta Limanı Antlaşması sonrası yaşanan gelişmelere bakıldığında bununla ilgili çok sayıda somut örnek görülecektir.
 
Mevzuyu biraz daha açmak gerekirse… Osmanlı’nın son döneminden itibaren kaçınılmaz bir hale gelen denge politikası her zaman için rahatlıkla hayata geçirilememiş ya da zaman zaman istenilen sonuçları vermemiştir.  Bu sonuçta Osmanlı ve “diğerleri” bağlamında gündeme gelen “çıkar çatışmaları” ve “beka” mevzuu hiç kuşkusuz önemli bir yere sahiptir.
Bu haber toplam 430 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim