• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Prof. Dr. M. Seyfettin Erol: “İran Operasyonu” Başladı mı?

Prof. Dr. M. Seyfettin Erol: “İran Operasyonu” Başladı mı?
Aslında bu sorunun cevabı büyük ölçüde belli gibi, zira daha öncesi itibarıyla başlatılan operasyonda yeni bir aşamaya doğru gidildiği görülüyor. Bu kapsamda Reuters’de yayınlanan haber oldukça dikkat çekici.
Söz konusu habere göre; Amerikalı yetkililer, Başkan Donald Trump yönetiminin İran’da olaylar çıkarmak ve Tahran’ın nükleer programına son vermek için konferanslar ve online bağlantılar dahil agresif bir kampanya başlattığını ve isyancı gruplara destek verdiğini ve bu operasyonun Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun desteğiyle yürütülmekte olduğunu söylüyorlar.
 
İran’ı diplomatik olarak yalnızlaştırma, yaptırımlarla ülkede ekonomik kriz çıkartma ve rejimi devirme şeklinde özetlenebilecek bu kampanyanın Tahran yönetimi farkında olunmalı ki, kendisine yönelik başlatılan operasyona yönelik tepkisini “kuyruğumla oynama” şeklinde ifade ediyor.
 
Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 22 Temmuz’da yurt dışındaki misyon şeflerine hitaben başkent Tahran’da yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Trump’ı sert şekilde uyarırken kullandığı; “Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman edicidir.” açıklaması dikkatlerden kaçmamalı. Ruhani, ABD’yi söz konusu operasyonunda daha fazla ileri gitmemesi hususunda uyarıyor ve “Aksi takdirde bizimle çok boyutlu ve herhangi bir sınırı olmayan savaşa hazır ol.” diyor.
 
Cumhurbaşkanı Ruhani, bu konuşmasında sadece Trump’a gözdağı vermekle kalmıyor, aynı zamanda ABD’nin ülkesine yönelik saldırısına nasıl cevap vereceğiyle ilgili önemli ipuçlarını da veriyor ki, buna İran’ın nasıl bir Avrupa Birliği (AB), İsrail, Körfez politikası izleyeceği de dahil. Dolayısıyla İran Cumhurbaşkanı’nın söz konusu toplantıda verdiği mesajları çok iyi analiz etmek gerekiyor.
 
Ruhani, Büyükelçiler Üzerinden Hangi Mesajları Verdi?
Adım adım gitmek gerekirse; öncelikle, Ruhani’nin ABD’ye doğrudan şu mesajları verdiğini görüyoruz: 1) ABD’nin şimdiki yönetimi, dünya ve kendi ulusal çıkarlarıyla mücadele halindedir; 2) İran milleti, özgürlük ve bağımsızlık adına kukla diktatör karşısında durdu. Devrim ve İran halkına karşı ABD’den daha müdahalecisi yok. Devirmek, parçalamak, zayıflatmak ABD’nin İslam Cumhuriyeti’ne karşı esas politikalarıdır; 3) İran’ın stratejik derinliği, Doğu’dan yarımadaya, Batı’da Akdeniz’e kadar, Güney’de Kızıldeniz’e ve Kuzey’de Kafkasya’ya kadardır; 4) Amerikalılar şunu iyi bilmeliler ki; İran ile barış, barışların anası ve İran ile savaş, savaşların anasıdır; 5) Tehdit etmiyoruz ve gücümüz caydırıcıdır. Muhakkak ABD’yi yeneceğiz.
İran, bu savaşında İslam dünyasını yanına alabilmek için Filistin-İsrail meselesini de sonuna kadar kullanacağı mesajını veriyor.
 
Ruhani’nin bu kapsamda verdiği mesajlar aynen şöyle: 1) Beyaz Saray hiçbir zaman şimdiki kadar uluslararası kurallar, İslam dünyası ve Filistin milletine karşı olmamıştır; 2) Bugün her zamankinden ziyade Siyonist rejimin işgal ve saldırganlık temeli üzerine kurulu olduğu anlaşılıyor; 3) Utanmadan “Filistin İslam ülkesi değil” diyorlar, komşular ve Arap dünyasına İsrail’in mahiyeti ile ilgili sözlerimiz kanıtlandı; 4) İnsan haklarının en büyük düşmanı Siyonist rejimdir. Bugün İsrail’in ırkçılığın odağı olduğu kanıtlanmıştır; 5) Dünya ile iyi ilişki kurma peşindeyiz. Komşularla en ilişkiler istiyoruz. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’in İran’a yönelik münasebetlerini düzeltmeye çalışıyoruz.
 
İran’ın bir stratejisi de, aynen Rusya gibi Batı’yı kendi içinde bölmek. Bunun için de nükleer krizi ve Trump’ın tutumunu sonuna kadar kullanacakları anlaşılıyor. Ruhani’nin “3. komplo, nükleer faaliyet” olarak nitelendirdiği bu hususta “Beyaz Saray, Avrupa’nın bizimle yakınlaşmasına hep engel oluyor.” tespiti göz ardı edilmemeli.
Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim