• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Prof. Dr. Namık Açıkgöz: Ahmet Nuri Ağabey

Prof. Dr. Namık Açıkgöz: Ahmet Nuri Ağabey

Aslen Aksekili de olsa Turgutlu’dan yetişmiş bir uçak profesörü olduğunu öğrendiğimde lisedeydim. Hem Turgutlu’da yetişmiş hem de milliyetçi biri, hem de uçak profesörü!...  Turgutlu ülkücü hareketinin temel taşlarından olan ve İstanbul’da tıp okuyan ağabeyimiz Ali Galip ağabeyin ağabeyi idi.

O yaşlardaki bir heyecan fırtınası çağı insani için ne müthiş özelliklerdi!...

“Omuzlayalım” deseler, dağları omuzlayacak yaşlarda gençlerdik ve İstanbul’da bizim gibi düşünen bir uçak Profesörünün olduğunu duyunca ve üstelik bu “Ağabey”in haftalık Devlet dergisinde yazıları neşredilen Ahmet Rıfat olduğunu öğrenince daha bir güven gelmişti biz gençlere…

TANIŞMAMIZ

Ahmet Nuri ağabey ile ilk defa 1973' te Turgutlu'da görüşmüştük. Ülkü-Bir’in bahçesinde, bir yaz günü sohbet etmiştik. Ne heyecanlı bir üslubu vardı!... Uçak mühendisi profesördü ama sosyal kültürel siyasi konularda donanımlı biriydi. O dönem pek çok siyasetçisini yakından tanıyan ve onların defolarını da bilen biriydi.

Diğer kardeşleri olan Prof. Dr. Bayram ve Mehmet Yüksel’i de tanıdım daha sonra. Mehmet ağabey daha sonra Turgutlu’ya döndü ve esnaflık yaptı.

BAHAEDDİN ÖZKİŞİ’Yİ KEŞFİ

Ahmet Nuri Yüksel ağabey, teknik alanda çalışan bir akademisyendi ama o, yeni irfan kuşağının oluşmasında, gayret kuşağını kuşanan öncü kuşaktan biri idi. Bu amaçla Ötüken yayınlarının kuruluşundaki temel taşlardan biri oldu. Yayıncılık faaliyeti esnasında, İTÜ’nün atölyelerinde Bahaeddin Özkişi'yi keşfedip kamuoyuna tanıtan kişi idi. Ahmet Nuri ağabey Özkişi’nin yazdıklarını görüyor ve Ötüken'de, bizim kuşağın baş ucu kitapları olan  Göç Zamanı, Sokakta, Köse Kadı, Uçak Adam adlı eserlerini neşrediyor.

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/1767/ahmet-nuri-agabey.html

Bu haber toplam 710 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim