• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Prof. Dr. Namık Açıkgöz: Fetöcülerin Kirlettiği Kelimeler

Prof. Dr. Namık Açıkgöz: Fetöcülerin Kirlettiği Kelimeler

Bilge kağanların, Yusuf Has Hâciplerin, Kaşgarlı Mahmutların, Yunus Emrelerin, Karacaoğlanların, Fuzûlîlerin, Namık Kemallerin Türkçesi, Cumhuriyet devrinde bir redd-i miras saçmalığının kurbanı oldu. Siyasî sistem değişikliğinin meşruiyetini kültür değiştirmek ve bu arada dili değiştirmek şeklinde dayatan partizan cumhuriyet zihniyeti zaten dili mahvetmişti.

 

TARİKAT VE ŞERİAT KELİMELERİNİN KİRLETİLMESİ

 

Türk diline bilinçli bir şekilde vurulan bir başka darbe de 1990’lardan 28 sürecine kadar yaşanan kaosta görülür. Hatırlayın… Her akşam her kanalda Show yapan sözde tarikat ehli güruhlar… Sahte şeyhler… Sahte müritler… Ev baskınları… İşte bu devrede kirletilen kelimeler oldu. Emekli memur gazetesinin başı çekmesi ile tarikat ve şeriat kelimeleri kirletildi. O döneme kadar, partizan cumhuriyetçiler, kendilerinden olmayanlar için politik bir küfür olarak “gerici” derdi ve buna bağlı olarak “irtica-mürteci” lafları da edilirdi. 28 Şubat’a hazırlık döneminde meydanlarda, camilerde ve sözde dergahlarda show yapan sözde tarikatler üzerinden tarikat ve şeriat kelimeleri kirletildi.

Yazılı ve görsel basın, kılık-kıyafetleriyle de bu döneme ait olmayan insanları bol bol görüntüleyerek bunların tarikatçi-şeriatçi olduklarını söyledi ve böylece kelimelerin içi, o olumsuz görüntülerle dolduruldu. Mevlevilik ve Bektaşilik gibi tarikatleri tavsif etmekte kullanılan kelime böylece olumsuz bir içerikle sunulmaya başlandı. Bugün, konuyu bilenler dışında, tarikat kelimesi zikredilince yüzlerini ekşiten insanlar oluyor.

Şeriat kelimesi de 28 Şubat sürecinde benzer bir şekilde kirletildi. Bu kelime, Arapça’da İslamiyet’ten önce de kullanılan bir kelimedir ve genel anlamda “kanun-yasa” demektir. İslamiyet’ten sonra kullanılışı “İslam şeriati”; yani “İslam kanunları” şeklinde olmuştur. Bu kelimeden türeme “meşrû’ ” ve “gayr-ı meşrû’ “ kelimeleri; yani “yasal ve yasal olmayan”  şeklinde seküler alanda da kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. 28 Şubatçılar sözde tarikat gösterilerini abartılı bir kötüleme aracı olarak kullanırken o görüntülerin üstüne “şeriat” kelimesini de boca ederek kirletmişlerdir.

 

FETÖCÜLERİN KİRLETTİĞİ KELİMELER

 

28 Şubatçılar 2 dinî kelimeyi kirletmişlerdi; FETÖ’cülerin ilk kirlettiği kelime, millî bir kelimedir: Ergenekon. Gerçi kelimeyi ilk kullanan, bu suçla itham edilenlerden biriymiş ama Ergenekon gibi millî tarihin en önemli olaylarından biri olan bir kelime FETÖ’cüler tarafından tepe tepe kullanıldı ve darbecilikle özdeşleştirilerek olumsuzlaştırıldı.

FETÖ’cülerin kelime kirletme süreci, 17/25’ten itibaren yaşandı ve 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü ile zirve yaptı.  Hizmet, cemaat, imam, himmet, mahrem, abi, abla gibi bu kültürün çok önemli kelimeleri, FETÖ’cüler tarafından çok kullanıldığı için, darbe anından itibaren bu eşkıya güruhunu tavsif etmek için kullanılan bu kelimeler, maalesef kültürel derinlikli anlamlarından uzaklaşıp darbeci eşkıya takımı için kullanılır olduğu için anlamları kötü bir muhtevaya bürünmüş oldu. Mesela klasik kültürün yardımlaşma boyutunu en güzel ifade eden kelimelerden biri olan “himmet” kelimesini artık cümlelerinizde kolay kolay kullanamazsınız. Dervişânın kullandığı “Himmeti hâzır olsun!...” duasını hadi kullanın da görelim!... Hadi “hizmet eri olmak” falan deyin bakalım!... İçinde “cemaat” geçen cümleyi, açıklamasız kullanamazsınız.

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/1613/fetoculerin-kirlettigi-kelimeler.html

Bu haber toplam 745 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim