• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Prof. Dr. Salih Yılmaz: Türkiye’nin dediği oldu, PKK devleti kurulmayacak

Prof. Dr. Salih Yılmaz: Türkiye’nin dediği oldu, PKK devleti kurulmayacak
Prof. Dr. Salih Yılmaz: Türkiye’nin dediği oldu, PKK devleti kurulmayacak

SURİYE’DE KALICI ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Türkiye’ye saldırıların sebebi, hedefi ve müsebbibi giderek netleşti. Rusya Büyükelçisi Karlov’un Ankara’da korkunç bir suikasta kurban gitmesinden bir gün sonra Türkiye, Rusya ve İran Moskova’da bir araya geldi ve Suriye’deki vekalet savaşını sonlandıracak bir mutabakata imza attı. Üç ülkenin Suriye’nin toprak bütünlüğünü, ABD’nin kuzey Suriye’de bir PKK devleti kurmasını engellemeyi ve yeni rejimin muhaliflerin de katılımıyla kurulmasını taahhüt ve garanti ettiği bu metnin hangi zeminde oluştu? ABD’nin by-pass edildiği bir anlaşmanın işlerliği nedir? ABD ile flört eden İran bu noktaya nasıl geldi? “Rusya Neden Suriye’de” kitabının yazarı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz ile konuştuk. 

YILMAZ:Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan mutabakat Türkiye’nin tüm tezlerini kapsıyor. Suriye parçalanmayacak, PKK devleti kurulmayacak ve yeni rejim muhaliflerin katılımıyla kurulacak. İran’ı ikna eden korkusu oldu.

Rusya Büyükelçisi Karlov’a düzenlenen suikastle Türkiye, İran ve Rusya arasında varılan mutabakat arasında bağ var mı? 

Türkler ve Ruslar arasında görüşme trafiği ne zaman sıklaşsa operasyonel bir şey oluyor. Üç ülkenin dışişleri ve savunma bakanlarının toplantısı öncesinde büyükelçiye suikast düzenlendi. 15 Temmuz’dan iki gün önce dışişleri bakanları Moskova’da bir araya gelmişti. 9 Ağustos’ta da Petersburg’da Erdoğan-Putin görüşmesi vardı. Benzeri bir şey Menderes’in de başına geldi aslında. Moskova ziyareti yapacakken darbe oldu. “NATO’nun düşmanı SSCB ile görüşecek” diye suçlandı da. 

SURİYE PARÇALANMAYACAK

Suikast görüşmeyi ve Suriye’de çözüm mutabakatını engelleyemedi ama bu metin neyi sağlayacak?

İlk madde diyor ki; Suriye bir Arap Cumhuriyetidir. Bu önemli bir nokta. ABD’nin desteklediği PYD-PKK’ya Suriye’nin kuzeyinde yer verilmeyecek demektir. PYD-PKK kantonların birleştirilmesiyle Suriye’de bağımsız Kürdistan’ı kurmak istiyor ama mutabakatta “Suriye Arap Cumhuriyetidir” diyerek bunun önüne geçmiş oluyorsun. 

 

Devamı için: http://www.star.com.tr/yazar/prof-dr-salih-yilmaz-turkiyenin-dedigi-oldu-pkk-devleti-kurulmayacak-yazi-1170578/

Bu haber toplam 2085 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim