• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Prof. Dr. Vehbi Başer: Genetük-1: Ancien Régime'in Açık Alnına

Prof. Dr. Vehbi Başer: Genetük-1: Ancien Régime'in Açık Alnına
"Yeni Türkiye", önce Özal'ın dile getirdiği bir şeydi; ondan ilham alan liberaller "İkinci Cumhuriyet" dediler. "Bu işte ekmek" görmüş olmalı ki, bir TÜSİAD sermayedarı, bu işe para koydu, ya da paraya kıyıp YDH adıyla parti kurdu.

Kimilerine daha samimi gelen bir başka girişim olarak Aydın Menderes'in BDP'si de aynı değişim rüzgarından yelken şişirmeyi uman bir hareketti. Sırası değil ama politikacılar bu rüzgara gönlü uçunan genç ve entelektüel insanları, pazara kadar götürüp kendilerine mezara kadar paye verecek tezgahlara sattılar. Bunun en yakın numunesi de, Has Parti vak'asıdır.

90'ların ilk yarısındaki bu rüzgar, acemi tayfalar ve çok olsa korsan gemilerinde dümen tutucu olabilecek yöneticiler elindeki kadırgalar, denize indirilmeden, "rejimin ters vektörleri" ile sönümlendi.

O devirde, kalıcı olabilecek tek adımı Hasan Celal Güzel, "Yeni Türkiye Dergisi" ile attı.

90'ları karabasana çeviren, biraz da, artık "Özal'ın değişim şampiyonluğuna inat" siyasete kesin dönüş yapan ve hepsi sahnelerde ölen eski siyasetçilerin majör atraksiyonları altında, gemisini "accayip yürüten" derin devletti. Eh işte, buyurun eski siyasetçiler galerisine:

Eski köye sadece fötr şapkasıyla girecek kadar yeni bir politikacı olarak Süleyman Demirel, 90'lar boyunca, bütün foyası dökülerek nihayet 28 Şubat marifeti ile kendi tarzının zirvesinde Onuncu Yıl Marşı'na "işte Çağdaş Türkiye bu!" diyerek jübile yaptı. Geriye Mehmet Haberal gibi bir evlat bırakmış olması ona yeter; ama ne kalabalık bir "Eski Türkiye Siyasetçi Kabilesi" bıraktı, arkasından ona rahmet okumaları neyse de, rahmet de okuttular...

Devamı: http://fikircografyasi.com/makale/genetuk-1-ancien-regimein-acik-alnina

Bu haber toplam 401 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim