• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: İdlib krizinden medet umanlar

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: İdlib krizinden medet umanlar
İdlib düğümü çözülemiyor. Suriye’nin yıllardır yaşanan stratejik, ekonomik, siyasi tüm biriktirdikleri İdlib’de yoğunlaşmış ve tüm çelişkiler, tüm hesaplar, tüm beklentiler İdlib’le özdeşleşmiş durumda.

İdlib artık Suriye’nin daralan üçgenidir. Suriye’nin geleceğinin seyri, büyük ölçüde İdlib’de yaşanacak gelişmelere bağlıdır. Her şeyden önce Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğini İdlib’de tarafların tavrı belirleyecektir.

Türkiye’nin yaklaşımı, Soçi’ de oluşturulan İdlib Mutabakatı’nın devamından ve kararlılıkla uygulanmasından yanadır. Rusya’nın da üzerine düşenleri eksiksiz yerine getirmesi durumunda İdlib konusunda tıkanan süreç açılacağı gibi, Türkiye- Rusya ilişkisinin diğer boyutlarının da arızasız sürdürülmesi mümkün kılınabilir. Buna göre Türkiye Rusya ilişkisi bağlamında İdlib; S-400’dür, Akkuyu Nükleer Santrali’dir, Türk Akımı’dır, Astana ruhunun karar yeridir.

İdlib, Suriye üzerinde kördüğümler atan, ajandalar üreten tüm aktörler için asıl olarak; Doğu Akdeniz’in enerji jeopolitiğinin önemli bir odağıdır. Bu yüzden de İdlib; terör örgütlerinin gizli servislerin iç içe geçtiği, karanlık hesapların kirli ilişkilerin odak noktasıdır. İdlib; milyonlarca masum insanın son sığınadır. İdlib Esad rejiminin kadın, çocuk, sivil, asker, muhalif ayırt etmeden topyekun imha çabasına giriştiği coğrafyadır.

İdlib; ABD açısından da öncelikle Rusya-Türkiye ilişkisinin seyrini belirleyecek ve buna göre iki ülkenin uzlaşmazlığının yaşanması umut edilen yerdir. Yine ABD açısından İdlib; Fırat’ın Doğusu için, PKK/PYD-YPG terör örgütü eliyle işgal edilmiş toprakların unutulması için yapılanması gereken oyun alanıdır.

Nitekim ABD için bu refleks, hemen devreye girmiş, Türkiye’ye destek mesajları verilmiş, sosyal medya üzerinden Rusya-Türkiye ilişkisini hedef alan mesajlarla, Türkiye’nin müttefikliği aklına gelmiştir. Onun aklına gelmiş olabilir ama bizim için, PKK/PYD-YPG terör örgütüyle açmak istediği koridoru, kurmak istediği garnizon devlet ısrarını unutturamamıştır.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/idlib-krizinden-medet-umanlar/haber-1045722

Bu haber toplam 280 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim