• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Yüksek teknolojide milli seferberlik: TEKNOFEST

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Yüksek teknolojide milli seferberlik: TEKNOFEST
Bir ülkenin güç unsurlarının seviyesi, onun ülkeler arasındaki yerini belirler. Ekonomiden, sosyal alana, güvenlikten, kültürel alana kadar her unsur bir ülkenin gücünün niceliğini ve niteliğini kimliklendirir.

Büyük güç vurgusu; güç unsurlarının hem seviyesinin yüksekliğiyle, hem de birbirleriyle olan uyumunda ve etkileşimindeki mükemmellikle ortaya çıkar.

Tarihin her döneminde büyük güç olmanın vazgeçilmez koşulu; çağın en ileri teknolojisini üretebilme kapasitesine sahip olmaktır. Teknolojik bağımlılık, ekonominin hemen her alanında tek yanlı bağımlı ilişkilerin aşılmasında engeldir. Bu duruma bir de enerji de bağımlılık eklenirse, o ülke için içindeki dinamizmi diri, canlı tutmaya, büyük bir güce dönüştürmeye yönelik çabalar zayıf kalır, tek yanlı bağımlılıktan sıyrılmak güçleşir.

Yıllardır Türkiye’ye biçilen rol; çağın en ileri teknolojisinin üretiminden uzak, enerji kaynaklarını yeterince değerlendiremeyen, yenilerini ortaya koyamayan, tek yanlı bağımlılığa mahkum bir ülke görüntüsüne hapsolmasıydı. Geçmişte bu alanlarda bağımsızlığa dayalı atılan adımların, köreltilmesi için büyük çaba sarf edildi. Maalesef birçoğunda da bu köreltilme çabası başarılı oldu.

Vecihi Hürkuşların, Nuri Demirağların bireysel çabaları, uçak sanayisine ilişkin atılan adımlar süreklilik taşıyabilseydi, Türkiye bugün çok farklı bir noktada olurdu. O yıllara ait gazete haberlerinde Nuri Demirağ’ın uçak üretim başarısı için ; “Amerikalıların yolladıkları uçak mühendisi hayretini gizleyemedi; ‘Türklerin zeka ve tekniğine hayran kaldım’ ” başlıkları atılıyor ve aynı haberde; “Amerika’nın Endişesinden” söz ediliyor.

Çok sürmüyor ve bu endişe yine o dönemlerde gazete başlığına şöyle yansıyor; “Uçak yapımına ABD yardımı sonrasında son verildi.”

Bu durumu Türkiye için söylenen; “Soldukça sulanmalı, yükseldikçe budanmalı” şer niyetinin bir tezahürü olarak görmek gerekir.

Bugün ise geldiğimiz noktada özellikle savunma sanayisinde çok önemli bir sürece kilitlenmiş durumdayız. Yerli ve milli üretim seviyemiz; %20’lerden, %70’lere çıkmış durumda. Özellikle İnsansız Hava Aracı(İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Aracı(SİHA) alanında elde edilen başarı büyük bir özgüvene dönüşmüş durumda. Selçuk ve Haluk Bayraktar kardeşlerin, Babaları Özdemir Bayraktar’ın tohumladığı üretim tesisini, başardıkları icatlarla bugün gurur abidesine dönüştürmüş durumdalar.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/yuksek-teknolojide-milli-seferberlik-teknofest/haber-1006138

Bu haber toplam 286 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim