• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Prof.Dr.Zeki İşcan “Nurettin Topçu’nun Din Anlayışı”nı anlattı.

Prof.Dr.Zeki İşcan “Nurettin Topçu’nun Din Anlayışı”nı anlattı.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Zeki İşcan, TYB Erzurum Şubesince 15 günde bir düzenlenen “Söylenecek Çok Söz Var” sohbet programında 2014-2015 döneminin 4. konuşmacısı olarak “Nurettin Topçu’nun Din Anlayışı”nı anlattı

“Cumhuriyet dönemi Türk düşüncesinin önemli isimlerinden biri hiç şüphesiz Nurettin Topçu’dur.” diyerek sohbete başlayan İşcan daha sonra şunları söyledi.
“Nurettin Topçu bir fikir adamı olarak değerlendirildiğinde yöneltilecek sorulardan biri şudur: Alet yapan insan mı yücedir düşünen insan mı?
Mevlana’nın ifadesiyle “bedenlerin Süleyman düşüncelerin karınca olduğu zaman kesitinde Topçu “düşünen insan”ın yanında yer almıştır. Çünkü hayatın mana ve gayesine yönelen insan düşünen insandır. İslam’ın peygamberinin de asli görevi, düşünen insanı yüceltmek olmuştur. Vahy olunan bütün dinler gibi İslam’ın da yeryüzüne getirdiği inkılap, yapıcı insana değil, düşünen insana yönelmesi olmuştur. Celaleddin Rumi: Firavun değilim ki ben, Nile gideyim; Ben İbrahimim, ben Halilim, ateşe girerim” der ya. Topçu ateşe girenlerdendir. Ateşe girmiş ve sudan baş çıkarmıştır. Çünkü düşüncenin namusunu korumuştur.”
Katılımcıların büyük bir dikkatle dinlediği İşcan onlardan gelen soruları da cevaplayarak devam ettiği sohbetinde şöyle devam etti;
“Din sonsuzluk iradesini kazanma azmidir. Şeriat sadece bu iradenin tecrübe basamaklarını kolaylaştıran bir basamaktır, dini hayatın kaynağı değildir. Nasıl hayatımıza hakim olan iyi ve kötü değerlerin kanunlar sadece tatbikatçısı, düzenleyicisi ise din karşısında şeriat da onun kanunları ve her devre göre düzenleyicisidir. Devirlere ve cemiyetlere uyma kabiliyetinde olmayan kanunlar nasıl yaşayamazsa ebedi şekilde kalıplaşmış şeriatlar da insanlıkla beraber yürüyemezler. Bu yüzden şeriat hükümleri, koyuldukları zaman mevcut olan ve kendilerini doğurmuş olan sebepler dikkate alarak değerlendirilmelidir.”
Programın sonunda bir değerlendirme konuşması yapan TYB Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli Prof. Dr. Zeki İşcan’a Nurettin Topçu’yu anlamalarında özellikle gençlere yol gösterici olduğu için teşekkür etti.
İspirli sohbetin hatırası olmak üzere Prof.Dr.Zeki İşcan’a bir teşekkür belgesi takdim etti.

Bu haber toplam 2892 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim